Home

Achtergrond 398 x bekeken 1 reactie

Bezwaren bij landbouwtelling

Boeren kunnen de opgave invullen op papier of via internet. Er zijn geen problemen. Het invullen loopt gesmeerd. Dat was vorig jaar wel anders.

Ik hoor weinig negatieve berichten over de Gecombineerde opgave 2008. Dat was vorig jaar wel anders. Boeren kunnen de opgave invullen op papier of via internet. Een rondgang langs adviseurs leert dat er geen problemen zijn. Het invullen loopt gesmeerd, alleen via internet werkt de applicatie soms zeer traag of het programma loopt vast.

15 mei moet lukken

De landbouwtelling loopt dus soepeltjes. Dienst Regelingen mag trots zijn. DR heeft veel werk verzet om de huidige opgave zo eenvoudig mogelijk te maken. Boeren hebben tot en met 15 mei de tijd om de opgave op te sturen. Gezien de geringe problemen moet dat alle boeren kunnen lukken. Diegenen die een bedrijfstoeslag krijgen moeten dus niet de opgave te laat opsturen. Ze worden dan gekort.
Zonde.

Veel bezwaren over toeslag 2007

Opmerkelijk genoeg zijn adviseurs nu ook druk bezig met het versturen van de bezwaarschriften met betrekking tot de toegewezen bedrijfstoeslag over 2007.

Boeren ontvingen onlangs de definitieve beslissing van Dienst Regelingen, waarin stond wat de definitieve bedrijfstoeslag was over 2007. Vooral boeren die destijds de opgave via internet invulden, vergaten soms aan te geven dat ze op de desbetreffende percelen de toeslagrechten wilden verzilveren. Ze moesten bij elk perceel aanvinken dat ze op dat perceel toeslagrechten wilden hebben. Voor sommige bedrijven betekent dit een strop van €10.000 tot wel €30.000.

Of Dienst Regelingen de bezwaren gegrond verklaart, is afhankelijk van de fout die de boer heeft gemaakt. In de EU-verordening staat duidelijk dat ‘steunaanvragen die kennelijke fouten bevatten, te allen tijde verbeterd moeten kunnen worden.’ Boeren die dus aangaven dat ze de bedrijfstoeslag wilden hebben, maar in de opgave bij geen enkel perceel dit aangaven hebben kans alsnog het geld te krijgen. Maar boeren die bij enkele percelen wel het vinkje hebben gezet en bij andere percelen niet, omdat ze dat vergeten zijn, kunnen zich waarschijnlijk niet beroepen op een ‘kennelijke fout’. Pijnlijk, want het gaat om veel geld.

Haastige spoed is zelden goed

Hieruit blijkt maar weer dat het invullen van de Gecombineerde opgave een serieuze aangelegenheid is. Haastige spoed is zelden goed. Schenk er aandacht aan, want het gaat wel om een groot deel van uw inkomen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Ik heb ook zonder problemen de opgave ingevuld via internet.

Of registreer je om te kunnen reageren.