Home

Achtergrond 207 x bekeken

'Betaalbaar middel zwarte roest'

Bayer claimt met Floricur een betaalbaar middel te hebben tegen zwarte roest.

Deze schimmel (type U99) is een agressieve en snel oprukkende schimmelziekte, die nu de tarwe-oogst in Pakistan bedreigt en oprukt naar India.

Dit melden diverse bronnen. Amerikaanse onderzoekers menen zelfs dat 90 procent van alle granen op de wereld worden bedreigd door zwarte roest. Hierdoor kan de graanvoorziening in met name armere ontwikkelingslanden toch in gevaar komen.

Gewasbeschermingsfabrikant Bayer is een van de eerste bedrijven die een betaalbaar middel op de markt brengt tegen zwarte roest. Tot nu toe zijn dergelijke middelen er niet. Ook zijn er geen resistente tarwerassen. Hele oogsten in opkomende landen dreigen daardoor verloren te gaan.

Het middel Folicur (werkzame stof tebuconazol) kan deze situatie veranderen, meent Bayer. Het middel is inmiddels op de markt in Kenia en Iran. Maar niet alleen daar is zwarte roest een probleem. Ook in Ethiopië, Jemen en Pakistan bedreigt het de oogst.

De agressieve variant Ug99 van zwarte roest werd in 1999 voor het eerst ontdekt in Oeganda. Sindsdien is de verspreiding snel gegaan. De verwachting is dat de schimmelsporen zich komende jaren verder verspreiden en ook India bereiken. Dat is na Europa en China ’s werelds grootste tarweproducent.

Voor de Europese landbouw lijkt zwarte roest geen groot gevaar. De schimmel gedijt vooral bij hoge temperaturen. Bovendien kan de schimmel niet tegen vorst. Daarbij zijn de Alpen en de Pyreneeën goede natuurlijke barrières tegen verdere noordelijke verspreiding, menen onderzoekers. Folicur heeft ook een toelating op de Nederlandse en EU-markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.