Home

Achtergrond 312 x bekeken 8 reacties

Bestuur Friesland Foods wijst acties DDB af

Het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods wijst de acties van de Dutch Dairymen Board af.

Dit meldt het college vanmiddag in een verklaring. Tot vanmorgen hadden zo’n 260 van de 9.400 melkveehouders aangegeven de melk niet te leveren.

Sinds vanmorgen wordt door melkveehouders met tractoren ook de productielocatie van Friesland Foods Fresh in Nijkerk geblokkeerd. Hierdoor is het niet mogelijk de zuivelproducten aan supermarkten te leveren. Ook afgelopen dinsdag werd de fabriek al enkele uren geblokkeerd.

De blokkade van de productielocatie en het niet leveren van de melk leidt tot aanzienlijke schade voor Friesland Foods en raakt dus het inkomen van alle leden-melkveehouders van Friesland Foods.

Sybren Attema, voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods: "De afgelopen jaren hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen delegaties van het bestuur en de concerndirectie van Friesland Foods en vertegenwoordigers van de DDB. Daarin heeft Friesland Foods herhaaldelijk aangegeven de zorgen van de DDB te delen over de inkomensontwikkeling van de melkveehouderij. Echter de methode van actievoeren en de eis voor het betalen van een kostendekkende melkprijs wijst Friesland Foods af. Friesland Foods is een coöperatie. Via de bestaande ledenorganen kunnen de leden hun standpunten bekend maken."

Friesland Foods vindt de oplossing die de DDB aandraagt niet realistisch. De DDB wil een melkprijs vaststellen, op basis van een theoretische kostprijsberekening. Vervolgens moet het bedrijf de producten boven die prijs zien te verkopen.

Attema: "Helaas werkt het niet zo. Ten behoeve van de leden verwerkt Friesland Foods de melk in een groot aantal producten die wereldwijd worden verkocht. De opbrengstprijzen die daarbij gerealiseerd worden zijn gebaseerd op vraag en aanbod. De overgrote meerderheid van de 9.400 leden ondersteunt het huidige beleid. Dit jaar is de melkprijssystematiek aangepast; de leden hebben daar massaal mee ingestemd. Wij garanderen dat wij bij de leden de melk ophalen. Wij garanderen ook een marktconforme melkprijs. Dat zijn wij onderling overeengekomen. Friesland Foods spant zich dagelijks in zo hoog mogelijke prijzen in de markt te realiseren. De Dutch Dairy Board vraagt een prijs maar grandeert geen afzet. En daar gaat het nu juist om."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Alle acties die voor een betere melkprijs zorgen zijn toch meegenomen, of kan het Friesland Foods geen bal schelen welke melkprijs haar veehouders krijgen?

 • no-profile-image

  DJ

  Als je serieuze suggesties doet tav het verhogen van de opbrengst van de producten zoals ik zelf gedaan heb bij de introductie van de weidemelk; een onderscheidend pak en 10 cent extra, die direct naar de producent gaat zoals in Oostenrijk ook gebeurt, dan wordt dit niet opgepakt. Ik heb een nieuwe suggestie; ga naar de retail toe en vertel, dat de kosten van productie van melk sterk gestegen zijn en daarom de prijs fors verhoogd dient te worden. De verkopers van RFF moeten hun werk eens een keer goed gaan doen; ik kan ook voor de laagste rotprijs m'n koeien en kalveren aan elke handelaar kwijt.

 • no-profile-image

  Vader van een NZ sharemilker

  In Nieuw Zeeland realiseren ze het pas afgesloten seizoen een melkprijs van NZ $ 7,90 per milksolid. Uitgaande van 8% vet en eiwit zou dat per liter 0.9875 zijn. Met een koers van 0,50 tov de euro betekent dat 0,4937 eurocent per liter.
  Fonterra is dacht ik partij op dezelfde markt als Friesland Foods?
  Voor het komende seizoen voorspellen ze een uitbetaling van $ 7,00.

  Iedereen maar emigreren?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoezo kost het geld. Dan stoot je toch alle activiteiten af die minder opbrengen dan de gemiddelde melkprijs. De gemiddelde melkprijs stijgt en we zijn precies waar we naar toe willen. Of denken de cooperaties alleen maar in omzet i.p.v. marge???

 • no-profile-image

  bert ff-lid

  Je kunt beter lekker achter overleunen in plaats van solitair met de europese boer te zijn.Zo ken je de nederlander weer.Als je straks een dubbeltje meer leveren jullie die waarschijnlijk ook in aan degene die dat veroorzaakt hebben.

 • no-profile-image

  evs

  als je nu voor je kalveren minimaal 200 euro vraagt aan de handelaar en zegt dat hij er anders geen meer van je krijgt, dan stijgt de verkoopprijs per kalf flink alleen zul je er niet veel meer verkopen. met melk werkt het toch precies hetzelfde hoe kan het anders dat een jaar geleden de prijs zo hard omhoog ging maar dat er nu al weer acties moeten worden gehouden om weer een tekort aan melk te creëren en zo de prijs weer tijdelijk te laten stijgen totdat er weer genoeg melk is en de prijs weer zal dalen. gaan we dus ieder jaar deze actie houden?
  de coöperaties hebben wel een afnameplicht en zullen dus de melk moeten ophalen en vermarkten.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Helemaal mee eens DJ

 • no-profile-image

  ex frieslandfoods

  boeren word wakker ga zo snel mogelijk bij friesland foods weg dat is het enige wat helpt en laat je niet bang maken we beuren nu een goede prijs

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.