Home

Achtergrond 237 x bekeken

Bestrijding aardbeimijt in moederplanten veilig gesteld

De brancheorganisatie voor veredelingsbedrijven Plantum NL heeft in samenwerking met LTO Groeiservice een volwaardig alternatief ontwikkeld voor de bestrijding van aardbeimijt met methylbromide.

Het gaat om de toepassing van de Controlled Atmosfeer (CA) methode in combinatie met een temperatuurbehandeling. Dat meldt Plantum NL.

Sinds 1 januari is in Nederland de bestrijding van aardbeimijt met methylbromide niet meer toegestaan. Met het verbod op methylbromide in het vooruitzicht zijn de aardbeivermeerderaars al in 2004 op zoek gegaan naar alternatieve bestrijdingsmethoden. Brancheorganisatie Plantum NL nam het initiatief in dit onderzoek.

Uitgangspunt hierbij was dat de alternatieve bestrijdingsmethode even goed moest werken als de methylbromide-behandeling. Een combinatie van CA behandeling met temperatuurbehandeling, ook wel bekent als CATTS-systeem, kwam uiteindelijk als meest effectieve methodiek naar voren. Voor ieder gewas, mijt en toepassing is een aparte combinatie van temperatuur, CO2- en O2-gehalte vereist. In het onderzoek zijn hiervoor de optimale waarden vastgesteld.

De aardbeivermeerderaars zijn blij dat door de samenwerking met Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR, Naktuinbouw, Ruvoma en LTO, dit resultaat is behaald. Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat met deze nieuwe methodiek een afdoding van de aardbeimijt van nagenoeg 100 procent gerealiseerd kan worden waarbij minimale plantschade optreedt.

Het bedrijf Ruvoma in Montfoort die eerst de methylbromide behandeling uitvoerde, is vanaf het begin nauw betrokken bij de zoektocht naar alternatieven. Daardoor kunnen de planten dit voorjaar al behandeld worden met de nieuwe CA techniek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.