Home

Achtergrond

Besluit over vrije postmarkt

Het kabinet besluit morgen waarschijnlijk om de postmarkt per 1 juli van dit jaar volledig te liberaliseren.

Die ingangsdatum werd eerder met een half jaar uitgesteld, omdat er nog te veel onduidelijkheid bestond over de gevolgen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken liet de Tweede Kamer eerder deze maand weten dat de tijd nu wel rijp is voor een beslissing.

Het kabinet verbond aan de vrije postmarkt de voorwaarde, dat vakbonden en de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail overeenstemming zouden bereiken over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers in Nederland. Daarover hebben de partijen inmiddels een beginselakkoord ondertekend.

Bovendien werd de ingangsdatum afhankelijk gesteld van ontwikkelingen in Duitsland, waar nieuwe toetreders tot de markt teveel belemmerd zouden worden. Ook daarover bestaat nu meer duidelijkheid.

Het wetsvoorstel, waarin de verdere liberalisering van de postmarkt geregeld wordt, is nog in behandeling bij de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel werd in juni vorig jaar aangenomen in de Tweede Kamer, met steun van CDA, PvdA, ChristenUnie en D66.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.