Home

Achtergrond 165 x bekeken

Besluit over afsteken vuurwerk uitgesteld

De Nederlandse bevolking krijgt mogelijk de kans zijn zegje te doen over de periode waarbinnen op oud en nieuw vuurwerk mag worden afgestoken.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zinspeelde vrijdag na de wekelijkse ministerraad op het houden van zo'n peiling. Het kabinet schoof een besluit voor zich uit over het toestaan van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Het kabinet gaat eerst advies inwinnen bij de commissie onder leiding van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf die zich al buigt over de vuurwerkproblematiek, aldus Ter Horst.

De afgelopen jaarwisseling is voor miljoenen euro's schade aangericht, vooral als gevolg van illegaal vuurwerk. In de Tweede Kamer gingen daarna stemmen op om die overlast aan banden te leggen. Maar een voorstel van Ter Horst en haar collega Jacqueline Cramer (VROM) om de uren waarbinnen vuurwerk mag worden afgestoken, sterk te beperken, tussen 22.00 en 02.00 uur, viel in slechte aarde.

Momenteel mag vuurwerk op oudjaar vanaf 's ochtends tien uur worden afgestoken. Een veel te rigide maatregel, die moeilijk in de praktijk te brengen is, vonden PvdA, CDA, VVD, PVV en D66.

Ter Horst verwees naar de verdeeldheid op dit punt in de Tweede Kamer. Ze opperde een snelle peiling om erachter te komen hoe dat ligt onder de bevolking. "Ik zou niet durven voorspellen hoe de bevolking hierover denkt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.