Home

Achtergrond 449 x bekeken 2 reacties

Bescheidener machine werkt prima

De tweedehands machine waar we nu mee werken doet het beter dan de peperdure machine waarmee we in een voorgaand seizoen werkten.

Op mijn bedrijf houden we het in de maisteelt allemaal wat bescheidener. Dat wil niet zeggen dat het werk van onze machine van mindere kwaliteit is. We hebben wel eens gewerkt met een peperdure machine uit onze eigen mechanisatiehandel. Die machine was echter één grote productiefout, en daar hadden we snel de buik van vol. We zweren nu enkel nog bij een Gaspardo. Daarmee had ik in België al goede ervaring.

Voor een maiszaaimachine hebben we geen €18.000 meer over. Een gebruikte Nederlandse machine die ik kocht bij een mechanisatiebedrijf in Aalten (Gld.), doet ook prima werk. Vooraf hadden we het plan er maar een jaar mee te werken. Maar het apparaat werkt zo goed en probleemloos dat we er niet aan denken om hem weg te doen, hoe groot de potentiële winst ook kan zijn.
We zaaiden de vorige drie seizoenen Dekalb 440. Dit jaar kozen we voor Limagrain op basis van de goede ervaringen van de buurman en de lagere kostprijs. Voor de Dekalb moesten we voor een dosis van 90.000 zaden €95 betalen. De dosis van 70.000 Limagrain-zaden kost slechts €39.
De lage kostprijs van het Limagrain-zaad hangt samen met het feit dat de Hongaarse veredelaar een goede machineklant van me is. Die vriendenrelatie is dan ook verbonden met deze onmogelijke dosisprijs.

Het regende hier tijdens de zaaitijd om de 2 tot 3 dagen. Om tijd te winnen hebben we dit jaar de rijenbemesting bij zaaien vervangen door een volveldsbemesting bij opkomst. We merkten vorig jaar in de aardappelteelt dat de meststoffen een deel van hun werking missen als de korrel niet optimaal smelt. De volveldsbemesting gaf daar toen het beste resultaat.

Foto: Patrick Feliers / Szolt en Norbert Maté

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  edward bakker

  U neemt al echt de franse taal over een
  :DOSES : ik zal het maar even een zak
  noemen van 80000 zaadjes mais
  van b.v. Pioneer komt hier al gauw op
  $160 als je er dan ook roundup en cornborer resistend bij wilt hebben komt er nog eens $20 bij

 • no-profile-image

  edward bakker

  Patrick ik heb al bijna 20 jaar een 8 rijege John Deer mais zaaimachine
  model 7000 wat ze hier een vingerplanter noemen mechanish
  geen aftakas of hydraulische aandrijving
  zaait behoorlijk precies en ZEER
  betrouwbaar de goede werksnelheid is
  tussen de 5 en 7 km pu
  De mijne is met droge kunstmest maar er zijn er ook met vloeibare
  Kinze heeft het zelfde systeem en de onderdelen vanhet zaaielement zijn uitwisselbaar
  Groetjes Edward Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.