Home

Achtergrond 453 x bekeken

Bedrijven stoppen door hogere kostprijs prei

De kosten voor de preiteelt stijgen het komende seizoen tussen de 1.000 en 1.500 euro per hectare.

Dat voorspelt Gert-Jan Aerts, preiteler in Kronenberg en voorzitter van de landelijke preicommissie van LTO Groeiservice. Door de sterk stijgende kostprijs zullen verschillende bedrijven stoppen met de preiteelt. "De kosten lopen dit jaar zo hoog op dat voor deze groep telers niet meer loont", zegt Aerts.

De sterke stijging van olie heeft vergaande gevolgen voor de preitelers. De gemiddelde prijs voor rode diesel ligt al in de buurt van 1 euro per liter. Verder wijst de preivoorman op de stijging van grondstoffen. De wereldprijs voor ijzer is de laatste maanden flink opgelopen. En dat heeft weer gevolgen voor de productiekosten van onder meer de preiwaslijn.

"Fabrikanten berekenen de gestegen materiaalkosten door op de verkoopprijs van hun machines", aldus Aerts. "Daardoor moeten telers meer geld neertellen." Volgens hem komen vooral de preitelers met een oppervlakte tussen de 0,5 en 2 hectare in problemen. "De grotere bedrijven gaan nog wel door, maar krijgen het financieel gezien niet makkelijk", meent hij.

"Ook het afgelopen seizoen waren de prijzen niet denderend. Als de kosten komend seizoen behoorlijk in de hoogte schieten, is het maar de vraag of het gemiddelde prijsniveau hoger uitvalt, zodat er wat aan de teelt verdiend wordt."

Aerts wijst op verschillende oorzaken, waardoor de kostprijs met meer dan 1.000 euro per hectare zal stijgen. Hij wijst onder andere op de stijging van de kunstmestprijzen. "De kosten voor kunstmest gaan met maar liefst 70 procent omhoog", stelt hij. "Dat hakt er flink in."
Verder zijn de kosten voor grondhuur en pacht fors gestegen. Tenslotte worden telers geconfronteerd met hogere loonkosten, die eveneens de kostprijs negatief beïnvloeden.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.