Home

Achtergrond 251 x bekeken 11 reacties

Bedrijfsresultaten veehouders stijgt fors

Het bedrijfsresultaat van melkveehouders is vorig jaar met € 3,62 gestegen naar € 8,53 per 100 kilo melk ten opzichte van 2006.

De forse stijging komt door hogere melkopbrengsten. De kosten voor de productie van melk stegen ook, maar minder snel dan de melkopbrengst.

Dat blijkt uit cijfers van Alfa Accountants en adviseurs. De melkopbrengsten stegen vorig jaar met € 5,81 naar € 35,33 per 100 kilo melk. Vooral in de tweede helft van vorig jaar stegen de melkprijzen snel als gevolg van een krapte aan melk. De omzet en aanwas daalde met 37 cent naar € 2,67 per 100 kilo. Vooral nuchtere kalveren brachten minder geld op. De overige opbrengsten daalden met 13 cent naar 20 cent per 100 kilo melk.

Tegenover de hogere melkopbrengsten stonden ook hogere kosten. Vooral de voerkosten stegen. Met 94 cent naar € 6,71 per 100 kilo melk. De kosten van voedergewassen stegen met 7 cent naar € 1,66 per 100 kilo melk. Aan veekosten waren melkveehouders 23 cent meer kwijt met € 2,71 per 100 kilo melk.

Melkveehouders investeerden vorig jaar met 21.652 euro ruim 8.000 euro meer in grond. Aan gebouwen in installaties besteedden zij 6.000 euro meer met 24,545 euro. Het melkquotum van de Alfa-klanten groeide gemiddeld met 30.000 kilo naar 623.500 kilo. De 25 procent grootste melkveebedrijven molken 90.000 kilo meer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antoon

  helemaal niet, misschien heb je wel gelijk dat het dan misschien weinig met het rendement van de toekomst te maken heeft, maar in dat geval doe je nu precies hetzelfde als jij zegt dat ik doe. zeg nu zelf, het spreekt toch tegen dat de boeren voor 15% meer gaan investeren, en tegelijk gaan klagen over de prijzen die ze uitbetaald krijgen? 'het water tot de lippen' waar de DDB van spreekt lijkt mij dan toch niet echt geloofwaardig

 • no-profile-image

  Antoon

  @melkveehouder, .
  als de kredietverstrekking aan boeren toeneemt, betekent dat dat de bank vertrouwen heeft in de uitbreidingen die die sector wil doen. dat betekent dus alleen maar dat de boeren er goed voor staan!
  en de prijsstijging in 2007 kwam later dan de stijging van de kosten in dat jaar!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Antoon, ...en daarom ging de melkprijs in de tweede helft ineens fors omhoog omdat boeren wegliepen. En "vertrouwen" heeft men vanuit een bank altijd bij genoeg vastgoed. Zegt evenwel niet alles over vertrouwen in toekomstig rendement op de investering.

 • no-profile-image

  Antoon

  maar je geeft dus toe dat er bepaalde momenten zijn waarop je beter kan investeren dan andere momenten, en dat is het punt wat ik wilde maken. dat er juist op dit moment een goed moment was om te investeren (dat blijkt dus ook uit de cijfers) dus dat er juist op dit moment niet zoveel te klagen is.

 • no-profile-image

  Antoon

  probeer als een gewone 'leek' dit leest, hem het verhaal nog maar eens te verkopen dat je te weinig verdient...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Antoon, zie je wel dat je het niet snapt, zelfs jij als student hebt toch vaak te horen gekregen 'kerel zet door, investeer in je toekomst'. Een ondernemer, en trouwens iedereen, investeert voor de toekomst niet voor het heden, dit heet simpel 'betalen'. Dus Antoon, investeren heeft niks te maken met het slecht of goed hebben in het heden.
  Waar je trouwens wel goed in bent is proberen de discussie naar je toe te trekken door niet de reageren op treffende tegenargumenten en zo de indruk te wekken dat je het gelijk aan je zijde hebt.
  Ter verduidlelijking; het ging in onze discussie over het vertrouwen van de bank in investeringen en niet over de boer en de reden waarom de melkprijs in de tweede helft van vorig jaar steeg.

 • no-profile-image

  Antoon

  nu zeg je dus zelf eigenlijk dat boeren dom zijn? wie gaat er nu investeren als hij het zo slecht heeft? dat zou wel een hele domme ondernemer zijn natuurlijk... als een boer investeert is dat een teken dat het goed gaat!

 • no-profile-image

  postma

  een boer Moet wel investeren, want niet investeren is achteruit gaan!! Als een boer dus investeert in land, is dit voor de bank zekerheid. Maar omdat een boer daar geen geld aanverdient moet een boer ook investeren in melkquotum, juist omdat hij nu veel minder geld voor zijn melk krijgt, moet hij dus meer produceren om hetzelfde geld te verdienen!!! Anders kan hij wel ophouden met ondernemen.

  Dat vorig jaar de melkprijs goed was had te maken met een tekort op de markt. Het is de bedoeling ieder jaar het quotum te verruimen en dit zelfs in ?2015 af te schaffen. HOE is dat nou mogelijk??? Dit zal betekenen dat er nog meer melk op de markt komt????? Dus wat gebeurt er dan met de melkprijs??? Als we nu geen aktie ondernemen, blijven de kleine boeren niet bestaan en zullen we gedwongen worden om in 2015 allemaal meer dan 1 miljoen liter melk te produceren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Antoon dat is niet zo moeilijk, dit gaat over 2007 met een stijgende melkprijs en lagere kosten. Nu is het net andersom.
  Trouwens, herinner je nog het recente bericht van de rabo in de trant van "kredietverstrekking met 15%(dacht ik) toegenomen".

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee, dit is niet zo. Enkel cijfers bepalen niet het investeringsmoment maar ook de toekomstverwachting draagt bij aan investeren zonder dat die toekomstverwachting direct positief is.
  Als voorbeeld de enorm gestegen bouwkosten met een reële verwachting dat die alleen maar harder stijgen dan de inflatie vanwege (structurele) grondstoffen tekorten. En dan maak je moeilijke keuzes met de onzekerheid of produktiegroei in de nabije of in de verre toekomst ligt. En een foutieve keuze kan fataal worden. En dat noemt men ondernemen waar buitenstaanders luxe-investeringen tegen zeggen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee beste Antoontje, je draait er weer lekker omheen. Investeren in de toekomst doe je om straks ook overeind te blijven. En een ondernemer heeft "ondernemersgevoel/ intuïtie. Als alles zo gemakkelijk te berekenen viel dat kon jij multimiljonair worden met je economische achtergrond. Maar zo werkt het (gelukkig) niet. Dan zou er simpelweg geen handel zijn als alles verklaarbaar en berekenbaar was. En je kunt niet eeuwig wachten met investeren want dan komt de klap dubbel hard en is het over en sluiten. Nog even doorstuderen beste kerel, je komt er wel.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.