Home

Achtergrond

Balkenende prijst samenwerking tuinbouwsector

Het succes van de Nederlandse tuinbouw is te danken aan de samenwerking binnen de sector.

Dat zei minister-president Jan-Peter Balkenende gisteren in de Ridderzaal in Den Haag. Balkenende sprak vertegenwoordigers van de Nederlandse tuinbouwsector toe tijdens een jubileumbijeenkomst wegens het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Tuinbouwraad.

"Door letterlijk dicht op elkaars huid te gaan zitten en de krachten te bundelen, brengen ondernemers het beste in elkaar naar boven. De mouwen zijn in de greenports 24 uur per dag opgestroopt," aldus Balkenende. De minister-president voegde hier aan toe dat de overheid een steentje bij moet dragen aan het succes van de tuinbouw. Hij noemde als voorbeelden de financiële steun aan innoverende projecten, het schrappen van regels en het verbeteren van de infrastructuur.

"Goede bereikbaarheid is - zeker binnen en tussen de greenports - cruciaal. Ik ben er van overtuigd dat uitwerking van de adviezen van de commissie-Elverding ook voor tuinders een positief effect zal hebben. Net als voor alle andere ondernemers, staan bureaucratische bottle-necks bij infrastructurele projecten succesvol ondernemen in de weg. Daarom moeten we af van de stroperigheid en de lange procedures," aldus premier Balkenende.

Voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) Nico Koomen refereerde eveneens aan de greenports, en noemde met name de kennisinfrastructuur en de samenhang binnen Greenport(s) Nederland als sterke troeven voor de sector. Koomen zei verder dat de tuinbouwsector zuinig moet zijn op haar organisaties die het mogelijk maken om gezamenlijke uitdagingen zoals de Floriade collectief aan te pakken.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de NTR kreeg minister-president Balkenende een boom cadeau van de tuinbouwsector. De Liriodendron tulipifera werd begin mei al geplant in de tuin van het Catshuis. Op een filmpje was te zien hoe de tulpenboom in de tuin van de ambtswoning van de premier werd geplant. In de Ridderzaal kreeg Balkenende een naambordje overhandigd dat bij de boom zal worden geplaatst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.