Home

Achtergrond 202 x bekeken

Aspergeteelt rond Mechelen heeft langste tijd gehad

De aspergetelers in de streek rond Mechelen in België zijn pessimistisch over hun toekomst.

Ze vrezen dat de wijd vermaarde aspergeteelt in de regio ten dode is opgeschreven. De reden daarvoor is dat het oude teeltgebied van de asperge in de streek van Mechelen stilaan begint op te drogen.

Er zijn enkel nog kleinschalige percelen te vinden. Belgisch-Limburg heeft de rol van Mechelen als centrum van de aspergeteelt duidelijk overgenomen.

Volgens Leo Bastaens, een van de weinige telers die nog is overgebleven, is aspergeteelt lichamelijk zwaar. Ook is het niet gemakkelijk om nog personeel te vinden.Vooral een aantal familiebedrijven, waar alles zelf wordt gedaan, vindt het nog de moeite waard om asperges te telen.

Een veld met asperges gaat maar acht à tien jaar mee. Daarna is de grond uitgeput. Op hetzelfde perceel opnieuw asperges te zetten, kan pas weer na een jaar of dertig. Daarom kiezen veel landbouwers voor andere teelten, die minder eisen van hun land, zegt Bastaens.

Ondanks het gebruik van nieuwe technieken, gebeuren de teelt en de oogst van asperges niet veel anders dan vijftig jaar geleden. Vroeger werden bussels asperges in water bewaard, maar dat blijkt voor de grootwarenhuizen niet meer te doen.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.