Home

Achtergrond 187 x bekeken

'Asielkind verdrinkt vaker dan migrantenkind'

Kinderen van asielzoekers lopen vier tot acht keer meer kans dan Nederlandse kinderen om te verdrinken, terwijl kinderen van traditionele migrantengroepen als Marokkanen, Turken, en Surinamers drie tot vier keer zo vaak verdrinken.

Dat concluderen de CBS-medewerkers M. J. Garssens en J. Hoogenboezem samen met anesthesioloog J. Bierens van het Amsterdamse VU Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het tijdschrift verschijnt zaterdag.

Volgens de onderzoekers komen de asielzoekers vaak uit landen zoals Irak, Iran en Afghanistan, gebieden waar weinig vijvers, watergangen en sloten zijn. Ouders zijn daardoor vaak niet bekend met de gevaren van water.

Volgens de onderzoekers is het verdrinkingspercentage met name onder traditionele migrantengroepen met een derde gedaald. Onder Marokkanen was de daling het scherpst. De onderzoekers denken dat Marokkaanse kinderen hun achterstand op het gebied van zwemvaardigheid aan het inhalen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.