Home

Achtergrond 160 x bekeken

Argentijnse boeren breken voorlopig protesten en staking af

Argentijnse boerenleiders van de vier grootste belangenorganisaties hebben verklaard dat ze voorlopig de protesten en staking afbreken.

Morgen treden ze in hernieuwd overleg met de overheid. Dat meldt de BBC.

De situatie is volgens een verklaring van Sociedad Rural sterk veranderd. De regering is bereid te praten over het eventueel geheel of deels terugdraaien exportbelastingen. Deze waren bedoeld om export af te doen nemen en de voedselprijzen in het binnenland te beperken.

De populistische regering Kirchner besloot enkele maanden geleden tot het instellen van een variabele exportbelasting, gelieerd aan de bulkprijzen voor bijvoorbeeld graan of soja. Eerder gold een platte taks.

Uit opiniepolls bleek vorige week dat het Argentijnse volk moe is van de protesten. De staking heeft de graan- en sojahandel zo goed als stilgelegd waardoor bedrijven in de problemen komen. Daar komt bij dat de staking samenvalt met toch al fors gestegen voedselprijzen. De prijzen worden extra gestimuleerd nu in het midden en Noorden van Argentinië door droogte de oogst tegenvalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.