Home

Achtergrond

Amnesty: regeringen moeten nu in actie komen

”Regeringen moeten onmiddellijk handelen om het gat tussen beloftes en praktijk te dichten.”

Dit zei Amnesty International woensdag bij de publicatie van het jaarlijkse overzicht van de wereldwijde mensenrechtensituatie in 150 landen.

Dit jaar is het precies zestig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tot stand kwam. Amnesty noemt tal van positieve ontwikkelingen sinds het VN-verdrag, zoals de oprichting van het Internationaal Strafhof in Den Haag en internationale verdragen op het gebied van sociale, economische en culturele rechten. De mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de VN sprak zich in december met grote meerderheid uit voor een moratorium op executies, een mijlpaal volgens Amnesty.

Maar er is volgens de organisatie nog veel werk aan de winkel in landen waar regeringen hun macht misbruiken. Met name de ”grootschalige mensenrechtenschendingen” in Soedan, Zimbabwe, Myanmar, Irak, Afghanistan, Israël en de bezette gebieden vereisen ”onmiddellijke actie”.

”In elke regio van de wereld worden rechten geschonden door straffeloosheid”, staat op de kaft van het overzicht te lezen. ”Mensen worden gemarteld en gedood vanwege hun opvattingen. Vrouwen sterven tijdens bevallingen wegens gebrek aan basale medische middelen. Hele gemeenschappen worden verdreven door wrede regeringen die hun land willen exploiteren.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.