Home

Achtergrond

Amerikaanse Farm Bill bemoeilijkt mogelijk WTO-akkoord

In een interview met het Franse dagblad Les Echos verklaart voorzitter Pascal Lamy dat een WTO-akkoord nu écht dichtbij is.

Na bijna acht jaar onderhandelen zijn sceptici waarschijnlijk niet direct overtuigd. De Amerikaanse Farm Bill gooit mogelijk roet in het eten.

Volgens Lamy moet een deal in mei of juni worden beklonken zodat deze voor het eind van het jaar technisch ingevuld kan zijn. De afgelopen weken is tijdens intensief overleg volgens Lamy gebleken dat de politieke bereidheid snel tot een akkoord te komen groot is.

De Amerikaanse Farm Bill, waarover Bush zijn veto zegt uit te spreken, levert mogelijk nieuwe problemen op. Het Congres reserveert in het wetsvoorstel 184 miljard euro voor de landbouw, deels in de vorm van directe of verkapte steun.

Bush heeft aangekondigd zijn veto over de begroting uit te spreken omdat deze rijke boeren teveel subsidieert. Indien het Congres in meerderheid voor is kan een veto worden overtroffen. Het probleem is dat de Farm Bill volgens critici binnen de regering Bush bijzonder weinig WTO-proof lijkt te zijn.

Volgens staatssecretaris voor landbouw Chuck Conner breidt door het wetsvoorstel het aantal landbouwproducten waarvoor handelsverstorende steunmaatregelen toe tot 17 van de in totaal 25 Amerikaanse gewassen. Conner waarschuwt voor nieuwe officiële protesten. Eerder spande Brazilië een geruchtmakende zaak aan tegen steun aan katoenproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.