Home

Achtergrond 194 x bekeken 2 reacties

Akkoord aansprakelijkheid transgene besmetting

Een VN-conferentie over biodiversiteit heeft een principeakkoord bereikt over de verantwoordelijkheid voor milieuschade als gevolg van het gebruik van genetisch veranderde gewassen.

Landen kunnen compensatie claimen bij de teler of de fabrikanten van transgene producten.

De grootste conferentie ooit over biodiversiteit in Bonn slaagde er echter niet in een internationaal bindend verdrag op te stellen dat de verantwoordelijke aanwijst en verplicht tot schadevergoeding. Daarover wordt nog minimaal twee jaar onderhandeld.

Het is voor het eerst in vier jaar dat de betrokken 150 landen het eens werden over een slotverklaring op dit heikele punt. De details vergen de komende jaren nog vele overleggen, aldus de voorzitters van de vergadering. Volgens insiders lagen Japen en Brazilië te veel dwars om heldere en bindende regels vast te leggen. De grootste producenten van transgene zaden drongen voor de conferentie in Bonn aan op vrijwillige afspraken, maar hebben die eis laten vallen in Bonn.

Het Verdrag van Cartagena over het behoud van biodiversiteit is leidend in de onderhandelingen. Die overeenkomst beoogde per 2008 de verantwoordelijkheid van transgene besmetting wettelijk te hebben vastgesteld. Omdat de Verenigde Staten het Cartagena-protocol niet hebben ondertekend, zal het land ook niet gebonden zijn aan een verdrag over aansprakelijkheid bij transgene vervuiling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anne van den Hof

  Het Saharazand is net weggeregend. Toch moeten wij geloven dat 2.5 meter afstand tussen de velden voldoende is om besmetting van gentechvrije velden te voorkomen? Er wordt gesproken over milieurisico's. Vallen de gezondheidclaims daar ook onder? Gaan alle (europese) gentechbedrijven er grootscheeps voor zorgen dat ze nu, op papier, onder een bedriif in de VS vallen? Hoeveel geld zijn we straks kwijt om mensen te scholen in het herkennen van illegale gentech? Hoever zijn we daarmee? Is ons strafrecht daar al op berekend en hoever is men daarmee in Europa? Of gaat de EU ervan uit dat alle multi natiionals schattebouten zijn, die nooit een vlieg kwaad doen en werkelijk nimmer een wetsregeltje overtreden? Hoe multi naief moet je wel niet zijn om met droge ogen in EU-verband met gentech regelgeving bezig te zijn.

 • no-profile-image

  Boerenversatand

  Het proces van gentech kun je niet weer herstellen in de natuur.Dat wordt een aardige claim als teler.Ook al heb je de gentechcursus van Verburg gehaald en aan alleregels van de AID gehouden.
  Natuurwetten hebben altijd het laatste woord.En deze wetten zijn gewetenloos.

Of registreer je om te kunnen reageren.