Home

Achtergrond 172 x bekeken

Akademie viert 200-jarig bestaan

Met een programma onder de titel 'Magie, verwondering en wetenschap' viert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschapen (KNAW) vandaag het 200-jarig bestaan.

Illusionist Hans Klok vat met een korte show het motto van het feest samen. Koningin Beatrix ontvangt in Amsterdam het eerste exemplaar van De stem van de wetenschap, het boek dat historicus Klaas van Berkel over de eerste honderd jaar van de KNAW schreef. Het feestprogramma bestaat verder uit lezingen van de natuurkundige Carlo Beenakker en historicus Willem Frijhoff over de geschiedenis van de KNAW.

Tweehonderd jaar geleden, op 4 mei 1808, richtte de toenmalige koning Lodewijk Napoleon het Koninklijke Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schone Kunsten op. Dat was de voorloper van de Akademie.

Alleen de beste wetenschappers worden gevraagd lid te worden van de KNAW. Ze worden voor het leven benoemd. De KNAW beoogt de kwaliteit en de belangen van de wetenschap te bevorderen. De KNAW telt zeventien onderzoeksinstituten met in totaal ongeveer 1300 medewerkers, die allemaal voor de feestelijke dag zijn uitgenodigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.