Home

Achtergrond

Air France-KLM voelt druk hoge olieprijs

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM voelt net als haar concurrenten de gevolgen van de fors opgelopen olieprijs.

Het Frans-Nederlandse concern boekte in het vierde kwartaal van het boekjaar 2007/2008 een nettoverlies van 542 miljoen euro.

Het verlies werd voor een groot deel veroorzaakt door een eenmalige voorziening in het kader van kartelonderzoeken in Europa en de Verenigde Staten. Maar ook zonder die last dook het bedrijf in de rode cijfers.

Dat maakte Air France-KLM vandaag bekend. De nettowinst over het gehele boekjaar daalde 16 procent ten opzichte van een jaar eerder en kwam uit op 748 miljoen euro. De omzet nam wel toe, van 23,07 naar 24,11 miljard euro. Ook het operationele resultaat over het hele jaar steeg, van 1,24 miljard naar 1,41 miljard euro. In het vierde kwartaal draaide Air France-KLM evenwel een operationeel verlies van 46 miljoen euro.

,,Het lopende jaar belooft lastig te worden, met de olieprijs en de wereldwijde economie die onzekerheid creëren'', aldus topman Jean-Cyril Spinetta in een toelichting. Alleen al de brandstofrekening stijgt naar verwachting met 1,2 miljard euro.

Air France-KLM voorziet door de hogere brandstofkosten een winstdaling in 2008/2009. Het bedrijf voorziet een operationeel resultaat in de orde van grootte van 1 miljard euro. Dit ondanks het strategische inkoopbeleid dat Air France-KLM voert om zich in de dekken tegen al te sterk fluctuerende brandstofprijzen (hedging).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.