Home

Achtergrond 4 reacties

Agrifirm stapt in afzet peen

Agrifirm stapt in de afzet van winterpeen.

De coöperatie gaat samenwerken met de handelsbedrijven Hiemstra en Koop Landbouw. Agrifirm begeleidt de peenteelt. De handelsbedrijven zorgen voor de afzet.

De drie bedrijven richten één onderneming op voor de winterpeen. Het is voor het eerst dat Agrifirm de afzet van groente op deze manier organiseert, zegt hoofd van de afdeling Verkoop bij Agrifirm Carlos Nijenhuis. "We kennen alleen zo’n opzet bij zomergerst via Holland Malt."

De peentelers kunnen hun oogst van dit jaar aanmelden, zegt Nijenhuis. "We vormen een pool. De telers krijgen een minimumprijs voor de peen. De extra opbrengsten worden verdeeld. Door de samenwerking wordt het rendement voor alle ketenpartijen verbeterd. En de telers krijgen meer zekerheid over hun afzet."

Hoe groot het areaal wordt, kan Agrifirm nog niet zeggen. Hiemstra verwerkt 20.000 ton winterpeen per jaar. Bij Koop Landbouw is dat bijna 10.000 ton. Uitgaande van een netto opbrengst van 70 ton per hectare is er ruimte voor zo’n 420 hectare winterpeen.
Het gezamenlijke bedrijf gaat onder één naam de afzetmarkt op, vertelt directeur Anton Hiemstra van het gelijknamige handelsbedrijf. "Zo maken we onze afnemers duidelijk dat ze bij één bedrijf kopen. De verdeling van de opbrengsten gebeurd op basis van de inbreng van de drie bedrijven. Aan de hand van de kostprijs wordt vervolgens de afrekening gemaakt."

Lees ook het nieuwsbericht: 'Markt vraagt stabielere levering kwaliteitspeen'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aart

  Let op uw taal ! gebeurt met een t bij het wortelverhaal.
  m.vr.gr. Aart Doppenberg

 • no-profile-image

  Herman

  Dit zal wel ten kosten gaan van de mengvoer prijs .

 • no-profile-image

  penen

  de agrifirm peenspecialist mag wel oppassen dat hij er geen rood haar van krijgt...

 • no-profile-image

  koos

  wat brengt 10 ton winterpeen op?

Of registreer je om te kunnen reageren.