Home

Achtergrond

Acties treffen transport in Frankrijk

Stakingsacties en blokkades hebben vandaag op tal van plaatsen in Frankrijk het verkeer belemmerd.

Veel treinen en een aantal veerboten vielen uit. Het treinverkeer werd praktisch gehalveerd door de stakers. Hun vakbonden hadden wel beloofd een minimale dienst op gang te houden. Circa de helft van de treinen viel uit, maar niet de internationale hogesnelheidstreinen.

De metro in het centrum van Parijs bleef ook rijden zoals op een normale dag. De spoorwegstaking, die woensdagavond begon, is gericht tegen de plannen van de regering de pensioenregelingen ingrijpend te wijzigen. Dan zal er langer gewerkt moeten worden dan nu het geval is.

De arbeidsonrust is niet beperkt tot de staatsspoorwegen. Vissers blokkeren al dagen lang havens uit protest tegen de hoge brandstofprijzen die hun inkomens uithollen. In het Kanaal vielen vandaag opnieuw veerdiensten uit door de blokkades van vissersschepen, maar ook door acties van dokwerkers. Het leidde tot lange files van onder meer veel wachtende vrachtauto's aan beide zijden van het Kanaal.

Ook het Belgische Oostende kreeg te maken met lange rijen vrachtauto's die de geblokkeerde Noord-Franse havens hadden vermeden. De regering heeft gisteren opnieuw geprobeerd de vissers met steuntoezeggingen gerust te stellen, maar dat had op een aantal actievoerende vissers vandaag blijkbaar geen effect.

In de Franse havens is vandaag ook actie gevoerd door havenarbeiders. Veel dokwerkers betoogden tegen de plannen van de regering van president Sarkozy om havenactiviteiten te privatiseren. In veel steden hebben bonden grote betogingen belegd. Vele duizenden demonstreerden in de middag al tegen het regeringsbeleid in de havensteden Marseille, Le Havre, Nantes en in de industriesteden Clermont-Ferrand en Grenoble.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.