Home

Achtergrond

Aantrekkelijke markt

Voor de groente- en fruitsector is Nederland nog altijd de plek om te wezen. Al was het maar om aantrekkelijke handelsbedrijven op te kopen en goedkope aanvoerstromen aan te boren.

Dat is goed om vast te stellen voor de tuinbouw. Wel is het wrang om ook te concluderen dat buitenlandse bedrijven blijkbaar wel kansen zien om hun voordeel te doen in de Nederlandse groente- en fruitsector, terwijl eigen bedrijven die kansen niet zien of niet nemen.

Voor zowel telers als handelsbedrijven is de Nederlandse markt een vechtmarkt, waar de tendens er een blijft van voortdurende margedruk. Terwijl nuchter bezien er eigenlijk helemaal geen sprake is van serieuze overschotten.

In België kampten de supermarkten eind vorig jaar zelfs met een tekort aan verse glasgroenten. Belgische telers kunnen en durven zo langzamerhand dus wel iets meer te vragen voor hun product, ook als het bestemd is voor de Duitse markt.

In Nederland lijkt dit een ondenkbaar scenario. Telers durven niet. Ook al zou bijvoorbeeld een brandstoftoeslag op hun product helemaal geen gekke of onhaalbare suggestie zijn, meent een partij als de Rabobank. Zouden telers de koppen bij elkaar steken voor zo’n soort initiatief, dan kan het idee van bundeling misschien toch nog wat worden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.