Home

Achtergrond

Aanbod tomaten van productiegebieden Spanje dalen snel

Vanaf week 19 is de Benelux het belangrijkste productiegebeid voor tomaten.

De productie van tomaten in Almeria daalt snel, die in Murcia blijft de komende week hangen op het niveau van de laatste weken, zo is te lezen in de Marktbeeld tomaat van het Productschap Tuinbouw.

De tomaten die nog geproduceerd worden in Almeria en Murcia zijn in toenemende mate alleen voor de Spaanse markt bestemd, maar de teelt en de export lopen ten einde. Rond 80 procent van de tomaten uit Almeria is van het losse soort. Voor volgend teeltseizoen wordt ongeveer eenzelfde tomatenareaal verwacht in Almeria als in 2006-2007, wat een daling van 5 procent betekent.

Dit jaar was er sprake van een toename van het areaal als gevolg van paprikatelers die overstapten naar de tomatenteelt vanwege geen vertrouwen in de biologische bestrijding.

Omdat het paprikaseizoen goed is verlopen, is de verwachting dat telers teruggaan naar de teelt van tomaat. Een tweede reden voor de afname van het areaal tomaat is de stijging van de prijs van meststoffen met 15 procent dit seizoen.

Deze kwestie speelt vooral voor telers in El Poniente, die veel meststoffen nodig hebben. In Granada is de verwachting zal er deze zomer op 550 tot 600 hectare cherrytomaten worden geteld en dit betekent een afname van 5 procent ten opzichte van vorig seizoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.