Home

Achtergrond

ASG: saldi zeugen en veesvarkens dalen

Het saldo voor de langetermijnbegrotingen in de zeugenhouderij is vastgesteld op 325 euro per gemiddeld aanwezige zeug.

Vorig jaar was dat 344 euro. Het saldo van de vleesvarkens daalt ten opzichte van de vorige berekening met 1 euro tot 65 euro.

De Animal Sciences Group (ASG) publiceert jaarlijks de normen voor bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn. De daling van het saldo in de zeugenhouderij komt vooral doordat de ASG de post overige veekosten heeft toegevoegd. Bij de zeugen is dit een post van 13 euro.

"Het gaat bijvoorbeeld om inkopen bij handelsondernemingen", legt Bert Bosma van de ASG uit. "Eerder namen we die niet mee, maar in de praktijk wordt het onderhand een behoorlijke kostenpost."

Verder zijn de saldi van zowel de zeugenhouderij als de vleesvarkenssector vrijwel vergelijkbaar met vorig jaar. De ASG gaat op de lange termijn uit van een voerprijs die weliswaar zal dalen ten opzichte van het huidige niveau, maar boven het oude prijsniveau blijft. Hier zullen echter hogere biggen- en varkensprijzen tegenover staan waardoor het saldo zich op de lange termijn herstelt. Vooral in de zeugenhouderij is het verschil met het gerealiseerde saldo groot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.