Home

Achtergrond 173 x bekeken

'80.000 cycloondoden in een enkel district Myanmar'

Alleen al in een enkel district van Myanmar (het voormalige Birma) zijn door de cycloon Nargis 80.000 doden gevallen.

Dat heeft een lokale militaire functionaris vandaag gezegd. Hij sprak uit het afgelegen district Labutta in het deltagebied waar de cycloon vorig weekeinde gewelddadig huishield.

De militair is de eerste functionaris van de zeer gesloten militaire dictatuur die hogere schattingen geeft dan het officiële dodenaantal. Dat staat op dit moment op bijna 23.000. Zo'n 41.000 mensen worden vermist na de wervelstorm.

Wel repten woensdag al buitenlanders over hogere dodenaantallen. Een Amerikaanse diplomaat sprak over mogelijk 100.000 doden. Een VN-ondersecretaris-generaal, John Holmes, gaf aan dat het dodental "zeer substantieel'' boven de schattingen van de militaire junta uit zal komen.

Van de 63 dorpen rond de stad Labutta in de zwaargetroffen Irrawaddy-delta zijn er tientallen compleet verwoest, aldus de militair. "Momenteel staat het geschatte dodenaantal in die dorpen op ongeveer 80.000.'' In Labutta vertelden overlevenden uit de omgeving hoe zij dagen door overstroomde gebieden trokken op zoek naar drinkwater en voedsel terwijl overal lijken ronddreven. De storm, met windsnelheden van 190 kilometer per uur, ging gepaard met een grote stormvloed die de laaggelegen delta onder water zette.

De bevolking was niet gewaarschuwd voor de storm. Veel mensen lagen te slapen en werden volgens een hulpverlener "simpelweg naar zee gespoeld''.

Over de grens in Thailand hebben internationale hulporganisaties al tonnen hulpgoederen klaarstaan om Myanmar binnen te brengen. De militaire junta weigert hen echter visa te geven.

De cycloon is de meest verwoestende storm in Azië sinds 1991. Dat jaar kwamen in het aan Myanmar grenzende Bangladesh 143.000 mensen om het leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.