Home

Achtergrond 4 reacties

Zweedse melkveehouderij komt 40.000 koeien te kort

De Zweedse melkveehouderij heeft 40.000 koeien te weinig om de productieruimte vol te melken.

Dat blijkt uit berekeningen van sectororganisatie Svensk Mjölk. Het stalbouwtempo lag volgens de organisatie de afgelopen jaren duidelijk lager dan het tempo waarmee bedrijven worden beëindigd. Vooral in de noordelijke helft van het land is de melkveehouderij op de terugtocht. De melkveestapel slonk daardoor in 2007 met 20.500 koeien.

De melkproductie bereikte in het zojuist afgesloten quotumjaar 2007/08 een nieuw dieptepunt. Slechts 88 procent van de productieruimte werd benut.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gean

  Mooi, werk aan de winkel voor Verburg. In het licht van saldering landenquota, zou ik zeggen, gooi het op een akkoordje met je Zweedse collega. Wij melken het er hier in Nederland wel bij vol.

 • no-profile-image

  gert

  zweedse boeren hebben geen vertrouwen in de toekomst van de melkveehouderij meer

 • no-profile-image

  Fries in Zweden

  Wat voor boeren leven er int noorden van Zweden: veelal boertjes met max 30 koeien op de vastzetstal zonder opvolgens die moeten leven van subsidie.
  In het zuiden draait het verhaal zich snel om.. alles wordt opgekocht door ons: De Nederlanders... die kopen niet 1 bedrijf.. om te beginnen kopen die zo n paar bedrijven bij elkaar....probleem is over een paar jaar echt wel weer verdwenen...dus tip: Als je wilt, wacht niet lang

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Oorzaak en gevolg daar zit nu twee jaar tussen.Toen Lidel begon te stunten met goedkope melk Duitse melk toen moesten Zweedse melkveehouders onder kostprijs melken. Lidel bedankt.

  Vandaar dat boeren in de EU de handen in een slaan. en zich niet laten uitspelen door supers en politiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.