Home

Achtergrond 340 x bekeken 6 reacties

Zware last rust op schouders van Europa's jonge boeren

Jonge boeren zijn van groot belang voor onze toekomstige voedselvoorziening. Daarom moeten we in hen investeren, zegt Esther de Lange. De Europese Unie en de lidstaten zouden hen bijvoorbeeld investerings- steun moeten verstrekken.

Voedselzekerheid was jarenlang een onderwerp waar een beetje lacherig over werd gedaan. Maar inmiddels kunnen we er niet meer om heen dat deze oude doelstelling actueler is dan ooit. Begin deze maand zagen we voedselrellen in onder andere Egypte en afgelopen weekeinde waarschuwden het IMF en de Wereldbank nogmaals voor de vernietigende gevolgen van de stijgende voedselprijzen in de armste landen.
Ook in Europa raken de voorraadschuren leeg. Vorige maand werd de laatste tarwe uit de interventievoorraad verkocht en tegen de zomer zal ook mais opraken. De toenemende spanning op de voedselmarkt wordt onder andere veroorzaakt door stijgende welvaart en de groeiende wereldbevolking. Om deze trend bij te houden moet de wereldvoedselproductie volgens de FAO de komende twintig jaar verdubbelen.
En alsof dat al niet lastig genoeg is, zal die steeds hogere productie door steeds minder boeren geproduceerd moeten worden. De volgende generatie staat immers niet te springen: in de EU is minder dan 7 procent van de landbouwers jonger dan 35 jaar. En op de schouders van deze kleine groep drukt de steeds grotere last van het veiligstellen van onze voedselproductie. De combinatie van een groeiende vraag naar voedsel en steeds minder jonge boeren zou ons meer zorgen moeten baren dan nu het geval is. Een extra investering in de volgende generatie voedselproducenten is in mijn ogen daarom logisch.
Op dat terrein mogen de EU en de lidstaten echter nog wel een tandje bijsteken. Zo is er veel te weinig bekend over de doeltreffendheid van de verschillende steunmaatregelen voor jonge boeren onder het huidige plattelandsontwikkelingsprogramma, al blijkt wel dat sommige lidstaten überhaupt geen gebruik maken van deze regelingen.
Op het ogenblik rapporteert het Europees Parlement over de situatie van jonge boeren in de EU. Jonge boeren hebben te maken met hoge installatiekosten en hoge schuldenlasten. Belangrijk is daarom dat de Europese Unie en de afzonderlijke lidstaten bijvoorbeeld investeringssteun en rentesubsidies verstrekken.
Daarnaast moeten we als bestuurders zorgen voor een goed trainingsnetwerk voor jonge boeren. De burger vraagt steeds meer van zijn boeren op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn. Daarnaast moeten nieuwe uitdagingen als klimaatverandering ook het hoofd worden geboden.
Jonge boeren zijn de dragers van het toekomstige landbouwbeleid en onze voedselvoorziening. Een investering in hen is een investering in onze toekomst en dat is meer dan ooit noodzakelijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voedsel =

  nou, ik ga er wel voor. De voedselschaarste neemt explosief toe, ook in de EU, terwijl er van de andere kant steeds minder boeren, dus productie, komen. Grondstoffen zoals granen, melk en vlees worden het nieuwe goud en ik heb goud in handen. Boeren worden weer met respect behandeld en de boerenhaters (wakkerdier, varkensinnood, pvdd en diverse andere teroristische organisaties )worden als uitschot behandeld, dit trouwens volledig terecht. De rollen worden omgedraait en IK bepaal wat IK beur voor MIJN producten, waarvan IK heb bepaalt hoe IK ze heb geproduceert. En wil de consument iets extras..BETALEN en anders verhonger maar. (tegen die tijd dat dit bovenste waarheid wordt(duurt niet lang meer) dan gaat een gedeelte van mijn productie naar mensen die het echt nodig hebben en die krijgen het voor niets, integensteling voor de boerenhaters van nu, die krijgen helemaal niets)

 • no-profile-image

  Rene

  De volgende generatie staat immers niet te springen: in de EU is minder dan 7 procent van de landbouwers jonger dan 35 jaar.Als dat zo is dan heeft de EU in de toekomst en op korte termijn een immens probleem.Zelf vind ik het niet verwonderlijk dat er veel toekomstige boeren afhaaken,ik moet zelf binnenkort voor enkele miljoenen euro's investeren en als je dan een door berekening maak van wat er onder de streep overblijft,dan schieten de tranen je in de ogen. Nee ik begin er niet meer aan, voor een honger loon kun je een stad van voedsel voorzien, vervolgens kun je dag en nacht krom liggen, en als de heren in de steden het niet zint krijg je de halve wereld over je heen. Nee de landbouw kan mij m'n rug op, ik ga wel wat anders doen

 • no-profile-image

  cor

  Laatst zei een beroepsbelegger nog tegen mij dat hij niet kon begrijpen dat er nog mensen-lees boeren-zijn.Enkele miljoenen investeren in iets wat door de hele media met de grond gelijk gemaakt wordt en nog geen modaal inkomen verdienen en dag en nacht moeten werken.Hij voorzag enorme problemen die al onomkeer zijn agv massale uittreding uit de boerenstand.

 • no-profile-image

  gert

  no farmers ,no food

 • no-profile-image

  Gerard

  GOED ZO CORRY

 • no-profile-image

  Corry

  Boeren zijn de dragers van de voedsel voorziening. Waar is er nog erger tegen aan gescgopt dan tegen die hardwerkende boer. Denk je nog dat die jonge boer daar voor zich laat gebruiken? Toren hoge schulden en een onzekere toekomst! Als het niet snel beter wordt is er geen boer meer over! Schoppers hebben we veel te veel, maar mensen die 24 uur per dag 7 dagen in de week klaar staan voor hun dieren, voor een hongerloon raken uit gestorven als het niet snel veranderd!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.