Home

Achtergrond 182 x bekeken

Zwangerschapsuitkering ondernemers mogelijk eerder

Een flink deel van de Tweede Kamer wil dat zwangere ondernemers met terugwerkende kracht vanaf 1 januari recht krijgen op een uitkering van zestien weken.

Het kabinet wil de regeling pas op 1 juli laten ingaan, maar PvdA, GroenLinks, D66 en SP vinden dat niet verantwoord. Ze zijn bang dat zwangere vrouwen die eind juni zijn uitgerekend allerlei toeren gaan uithalen om de bevalling tot 1 juli te rekken. Op opstelling van de ChristenUnie is onduidelijk. Die zou een voorstel om de regeling te vervroegen aan een meerderheid kunnen helpen.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Donner voelt niets voor een terugwerkende kracht, waarmee 12 miljoen euro gemoeid zou zijn. Hij wil wel zijn best doen om de regeling al in mei te laten ingaan, maar dan moet wel de Eerste Kamer meewerken.

In het plan van Donner krijgen vrouwen die voor hun zwangerschap minstens een jaar hebben gewerkt een uitkering ter hoogte van het minimumloon. Voor degenen die minder hebben gewerkt, is het bedrag afhankelijk van winst en inkomen in het voorafgaande jaar.
De Kamer stemt volgende week over het wetsvoorstel en het wijzigingsvoorstel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.