Home

Achtergrond

Zuid-Holland duurste provincie voor automobilisten

Door een verhoging van de motorrijtuigenbelasting met 17 procent is Zuid-Holland vanaf 1 april de duurste provincie voor automobilisten.

Dat maakte de ANWB vandaag bekend. De ANWB zet vraagtekens bij de verhoging, die vorig jaar overigens al was aangekondigd bij de presentatie van het collegeakkoord van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. "De provincie kan niet duidelijk maken waarom deze verhoging nodig is en waaraan het geld wordt besteed'', aldus de bond, die spreekt van "een buitensporige verhoging van de provinciale opcenten''.

Niet alleen Zuid-Holland verhoogt vanaf dinsdag zijn motorrijtuigenbelasting, maar volgens de ANWB wisten andere provincies de stijging redelijk beperkt te houden. De verhoging staat volgens de belangenorganisatie "in schril contrast'' met buurprovincie Noord-Holland, die de goedkoopste tarieven hanteert als het gaat om de motorrijtuigenbelasting.

"De ANWB vindt dit onbegrijpelijk, aangezien Noord-Holland ook een Randstadprovincie is en dus te maken heeft met vergelijkbare infrastructurele opgaven.'' De belangenclub had vorig jaar ook al bezwaar gemaakt tegen de belastingverhoging.

Dinsdag volgde een oproep aan de fracties van de Provinciale Staten om een stokje te steken voor de plannen van het provinciebestuur. D66 gaf dinsdag direct gehoor aan de oproep van de ANWB. "Ik had gewild dat het een 1 april grap was'', zei D66-statenlid Geertjan Wenneker. "Het lijkt soms net alsof provincies een wedstrijd houden wie de hoogste belastingtarieven heeft. Die wedstrijd hadden wij niet moeten willen winnen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.