Home

Achtergrond

Zorgen om emissienormen mest onder glas

Nico van Ruiten ziet mineralenmanagement als een onderbelicht beleidsterrein voor de glastuinbouw.

"Ik zou willen dat de tuinders de innovatie die ze op energiegebied toepassen, in de komende tien jaar ook in het mineralenmanagement laten zien."

Van Ruiten zegt dat in een interview met het Weekblad Groenten & Fruit. In het Besluit Glastuinbouw komen emissienormen voor energie, gewasbeschermingsmiddelen en voor meststoffen. Als het gaat om energie en gewasbeschermingsmiddelen zijn de tuinders volgens Van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht en van LTO Glaskracht Nederland, al doordrongen van de noodzaak het gebruik en de emissie ervan terug te brengen. Al was het alleen al door de eisen van de markt en door de hoge gasprijzen. Voor het gebruik van meststoffen is dat besef er nog veel minder.

LTO Glaskracht Nederland is met Tiny Aerts als bestuurlijke trekker bezig met een project dat ondernemers in de verschillende teelten leert omgaan met de emissienormen. Van Ruiten constateert dat voor substraatteelten er al meer perspectief is om goed met dergelijke normen uit de voeten te kunnen dan voor de grondteelten. "In 2027 willen we bij een nagenoeg emissieloze glastuinbouw zijn aangekomen."

Lees het volledige interview met Nico van Ruiten in het Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 11 april.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.