Home

Achtergrond 364 x bekeken

Zonder braak wel braaktoeslag invullen

Het is niet voor iedereen even duidelijk hoe agrariërs de uitbetaling van braaktoeslagrechten moeten opgeven op het ‘Overzicht gewaspercelen'. In 2008 mogen ze op de braakpercelen gewoon gewassen telen. Dat komt naar voren uit de gesprekken op het call center van Dienst Regelingen. De uitbetaling van braaktoeslagrechten kent drie varianten.

Voor de uitbetaling van gewone toeslagrechten en braaktoeslagrechten moet de ondernemer ook gewassen opgeven. In het onderdeel Overzicht gewaspercelen geeft hij de details van de percelen op. Dit jaar veranderden de voorwaarden voor uitbetaling van braaktoeslagrechten: er mogen gewoon gewassen geteeld worden. Wel moeten de braaktoeslagrechten opgegeven worden met een B, dus niet met een G voor gewone toeslagrechten. Er zijn drie mogelijkheden:

 • Braaktoeslagrechten + niet braak leggen (is niet meer verplicht)
  Als het perceel niet braak ligt en er gewoon een gewas op staat. Dat mag in 2008. De ondernemer vult een B in voor braaktoeslagrechten en kiest uit de gewascodelijst de code voor het gewas dat hij teelt (maar geen gewascodes voor braak en woudbomen). Bijvoorbeeld: als hij een groenbemester teelt, gebruikt hij: 1924 ‘Groenbemester, niet-vlinderbloemig (geen groene braak)’ of 1932 ‘Groenbemester, vlinderbloemig (geen groene braak)’. Of bij mais gebruikt hij een van de gewascodes voor mais, zoals 259 voor ‘Snijmais’.
 • Braaktoeslagrechten + wél braak leggen
  Als de akkerbouwer ervoor heeft gekozen het perceel wel braak te leggen, moet zo’n perceel wel voldoen aan de voorwaarden voor braak. Hij vult een B in voor braaktoeslagrechten en kiest uit de gewascodelijst een code die staat onder het kopje Braak, bijvoorbeeld code 2034 ‘Groene braak’.
 • Braaktoeslagrecht + non food/non feed (wanneer wel/niet?)
  Als de ondernemer woudbomen met een korte omlooptijd teelt, vult hij ook de bijkomende bestemming voor non food/non feed in. Geen woudbomen met korte omlooptijd? Dan geen non food/non feed invullen; ook niet als er een contract is afgesloten met een verwerker. In dat geval vult hij ook niet de bijkomende bestemming in. In 2008 mag hij dus bijvoorbeeld mais, koolzaad en tarwe telen en hier een braaktoeslagrecht op laten uitbetalen zonder aan de non food/non feed-voorwaarden te voldoen. Teelt de akkerbouwer wel woudbomen met een korte omlooptijd? Dan vult hij een B in voor braaktoeslagrechten en kiest uit de gewascodelijst de code 1906 'Braak met niet in lijst voorkomende non food/non feed gewas' met ook de bijkomende bestemming non food/non feed.
Ondanks dat de uitbetaling van braaktoeslagrechten in combinatie met het niet braak leggen van grond dit jaar veel lijkt op de uitbetaling van gewone toeslagrechten, moet de akkerbouwer voor braaktoeslagrechten altijd voldoen aan drie voorwaarden:
 • Het perceel moet voldoen aan de definitie akkerland.
 • Het perceel moet voldoen aan de minimale oppervlakte-eisen.
 • Braaktoeslagrechten moet u altijd laten uitbetalen als u ook andere toeslagrechten heeft. Tip! Vul eerst de percelen in met de braaktoeslagrechten, dan weet u zeker dat u die niet vergeet.
Verdere informatie over de toeslagrechten is te vinden op het digitale LNV-Loket.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘braak’

Meer informatie Het LNV-Loket over procedure braaktoeslagrechten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.