Home

Achtergrond 169 x bekeken 1 reactie

Ziekteverzuim door overgewicht kost 600 miljoen

Ziekteverzuim door te zware werknemers kost jaarlijks 600 miljoen euro.

Daarvan komt het grootste gedeelte voor rekening van mensen die lijden aan ernstig overgewicht (ruim 400 miljoen).

Dat blijkt uit cijfers die minister Ab Klink (Volksgezondheid), Paul Rosenmöller (voorzitter convenant overgewicht) en Johan Polder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op een rijtje hebben gezet voor een artikel in het economenvakblad ESB.

Te zware mensen zijn vaker ziek en kosten hun werkgever meer aan verzuimde uren dan collega's met een normaal gewicht. Door overgewicht en obesitas stijgen de kosten van ziekteverzuim, met 11 procent, concluderen de auteurs. Ze geven aan dat het gaat om een globale schatting, maar de cijfers maken wel duidelijk dat overgewicht niet alleen tot hogere zorgkosten leidt maar ook tot een extra kostenpost in het bedrijfsleven. "Overgewicht heeft ook economisch gewicht.''

Het RIVM berekende eerder al dat overgewicht jaarlijks 1,2 miljard euro aan medische kosten oplevert. Dat is 2 procent van de totale zorguitgaven. Dit komt vooral door de behandeling van hartziektes, diabetes en gebreken in de manier van bewegen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    E

    Overgewicht kost 600 miljoen, en dat is nog geen 2 procent van de totale zorguitgaven, waar zitten die anderen 98 procent dan in ??? Wat kost het ons dat ieder weekend de eerste hulpdiensten vol zitten met sporters, drugsgebruikers, verkeersslachtoffers...

Of registreer je om te kunnen reageren.