Home

Achtergrond 158 x bekeken 2 reacties

Zeeuwen voelen zich verwaarloosd door politiek

De Zeeuwse bevolking heeft sterk het idee dat de landelijke politiek onvoldoende oog heeft voor deze provincie.

Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Synovate in opdracht van Omroep Zeeland. De regionale omroep liet het onderzoek uitvoeren om meer inzicht te krijgen in haar doelgroep.

Zo vinden zeven op de tien Zeeuwen dat hun provincie door de landelijke politiek wordt achtergesteld in vergelijking met de Randstad. Dat blijkt ook uit hun meningen over de verschillende politieke dossiers die de afgelopen tijd gespeeld hebben in de provincie en waarbij Den Haag in de optiek van de Zeeuwen heeft nagelaten in te grijpen.

Zes op de tien Zeeuwen hadden graag gezien dat de landelijke politiek had ingegrepen toen bekend werd dat er door spoorwegwerkzaamheden een maand lang geen trienverkeer mogelijk is in de provincie. Ook meent een groot deel van de bevolking van Zeeland dat de regering niet genoeg aandacht schenkt aan de mosselsector.

Maar de Zeeuwen steken ook de hand in eigen boezem, want volgens 63 procent zet de regionale politiek de Zeeuwse problemen te weinig op de landelijke politieke kaart.

In zijn totaliteit hebben de Zeeuwen veel minder vertrouwen in de huidige regering dan het landelijke gemiddelde. Van de Nederlanders heeft 61 procent vertrouwen in het kabinet, onder Zeeuwen is dat maar 30 procent.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de landelijke politiek heeft wel oog voor een goede doorvaart op de schelde naar antwerpen ,maar de niet voor de economische belangen van zeeland zelf

 • no-profile-image

  goede boer

  Zeeuwen "voelen" zich niet alleen verwaarloosd door de politiek, ze zijn ook daadwerkelijk achtergesteld door de politiek. En dat geldt niet alleen voor Zeeuwen maar ook voor andere niet-randstedelijke provincies. Oorzaak daarvan is een manco in ons belastingstelsel. Het belastinggeld dat Zeeuwen opbrengen wordt voor het grootste gedeelte aangewend voor voorzieningen in de Randstad en minder in Zeeland. Politici hebben er namelijk een handje van om belastinggeld zoveel mogelijk aan te wenden voor het welzijn van hun eigen leefomgeving. Talloze vergaderingen worden er belegd om een besluit te nemen ...waaraan.... belastinggeld moet worden besteed. Er is daartegenover nog nooit een vergadering belegd ...waar... belastinggeld moet worden aangewend. In mijn eigen (en vooral buur-) plattelandsgemeente handelen gemeentebesturen identiek aan de wijze die politici landelijk hanteren. De algemene voorzieningen zoals, de enige sporthal, het enige zwembad,
  het enige bejaarden en verzorgingstehuis, de enigste supermarkt(en) , de enigste winkelgallerij, het grootste industrieterrein, (van de betreffende plattelandsgemeente,) ze zijn allemaal verrezen in het zelfde dorp waar ook het gemeentehuis staat. En in de andere dorpen van de plattelandsgemeente is de ene na de andere winkel gesloten en het volgende proces gaande, waarbij de verenigingen worden opgeheven. Het is nu eenmaal niet in de grondwet opgenomen dat belastinggeld zoveel mogelijk moet worden aangewend in de zelfde omgeving waar het ook betaald wordt. Met als gevolg dat er nu scheefgroei is ontstaan tussen stedeling en plattelander en de provincies die de randstad omvatten en niet-randstedelijke provincies. Het wordt tijd dat ons belastingstelsel wordt herzien en belastinggeld zoveel mogelijk weer wordt aangewendt in de omgeving waar het ook betaald wordt. Zodat Zeeuwen, Groningers, Drentenaren, Friezen, Limburgers, Tukkers, Achterhoekers en alle andere plattelanders zich niet door de politiek verwaasloosd en achtergesteld hoeven te voelen en verpaupering voorkomen kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.