Home

Achtergrond

Winst Hobaho halveert door misère in lelieteelt

Hobaho heeft over 2007 een half miljoen euro winst gemaakt.

Een jaar eerder realiseerde het in de sierteelt actieve handels- en dienstverleningsbedrijf nog 1,2 miljoen euro winst. De gedaalde winst hangt samen met een mindere omzet en slechte prijsvorming van leliebollen.

De bemiddelingsomzet daalde vorig jaar met 10 procent tot 162 miljoen euro. De omzetdaling komt volgens de Lissense onderneming vrijwel volledig voor rekening van het product lelie. Leliebollen vertegenwoordigen een substantieel van de omzet. De prijzen van leliebollen daalden met 18 procent. Dit jaar verwacht hij dat de markt zich zal zetten en het prijsniveau stabiliseert.
Een ander probleem is de gemiddeld verslechterde kredietwaardigheid van sommige klanten. Directeur Smakman: "Een aantal klanten kon ons eenvoudigweg niet meer betalen. We hebben geprobeerd leveranciers ten dele verantwoordelijk te stellen via de omslagregeling, maar soms lukt dit nu eenmaal niet."

Toch nuanceert Smakman het winstverlies. Het jaar 2007 was volgens Smakman een uitzonderlijk goed jaar. "Onze omzet lag daarvoor op een vergelijkbaar niveau als nu."
De afgeketste verkoop van Hobaho aan CNB maakte 2007 geen eenvoudig jaar, aldus Smakman. Door de overnamegesprekken lagen investeringen en managementswijzigingen enige tijd stil. Nu, in samenwerking met eigenaar FloraHolland, is de draad weer opgepakt. Dit jaar verwacht Smakman een vergelijkbare omzet en door kostenbesparingen een beter resultaat.
De omzet in tulpen nam toe met 4 procent bij een gelijkblijvend marktaandeel. De omzet van narcissen en hyacinten steeg met respectievelijk 8 en 12 procent. Hoewel planten en boomkwekerijproducten door de waardedaling van de dollar relatief duur waren voor Amerikaanse afnemers, steeg de afzet met 2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.