Home

Achtergrond

Winkels en horeca vaker doelwit overval

Het aantal gewelddadige overvallen op horecabedrijven en winkels is vorig jaar met 322 incidenten fors toegenomen.

Dat meldt het AD dinsdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de AD Misdaadmeter zijn in 2007 ruim 2000 winkels en horecagelegenheden het doelwit geweest van overvallers.

In 2006 was het aantal overvallen in de detailhandel en horeca juist gedaald ten opzichte van 2005, toen het aantal berovingen de spuigaten uitliep. De daling was mede te danken aan de aandacht die politie en justitie aan deze criminaliteit besteedden. Volgens het AD-onderzoek heeft de 'explosieve stijging' niet alleen in de Randstad plaats, maar ook in gemeenten als Enschede en Sittard. Elke dag vinden in Nederland zes berovingen plaats, vaak met wapens en geweld, aldus de krant.

Brancheorganisaties trokken in maart al aan de bel over de stijging van het aantal overvallen in 2007. Het Platform Detailhandel Nederland wil dat gemeenten de politie snel meer ruimte moeten geven om het illegale wapenbezit aan te pakken. "Het lokale bestuur moet veel vaker toestemming geven om preventief te fouilleren. Dan wordt de pakkans van criminelen met illegale wapens groter en wordt het moeilijker om overvallen te plegen'', aldus de brancheorganisatie vandaag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.