Home

Achtergrond 230 x bekeken

Wildwest

Velen lijken hun straatje schoon te willen vegen in de kwestie rondom Friesland Vlees.

Niet in de laatste plaats minister Verburg: als zij werkelijk harde vermoedens zou hebben van overtredingen bij de slachterij, zou zij de extra controles natuurlijk niet vooraf hebben aangekondigd.

Nu speelt Verburg op zeker: als er wel iets aan de hand is, heeft de minister gedaan wat zij kon doen. Als er niets mis is, blijken alle verhalen over wildwest in de vleessector overdreven en kan zij dat onder meer de Partij voor de Dieren inwrijven. Friesland Vlees, vaker al dan niet zelfverkozen negatief in het nieuws, is dus of het kind van de rekening of terecht geslachtofferd.

De wildwest neemt steeds grotere vormen aan: ook Friesland Beef wordt van van alles en nog wat beschuldigd. Niemand kan dat nu staven. Ook dit bedrijf loopt schade op. Alles lijkt geoorloofd – en dat is een bijzonder kwalijke zaak.

Een van de grote problemen komt zo nauwelijks aan de orde, en dat is de miscommunicatie c.q. afgunst tussen de VWA en AID. De overheidsdiensten werken langs elkaar heen en informeren de minister slecht. De situatie is zo ernstig, dat Verburg op basis van een gesprek met een oud-AID’er handelt en de diensten passeert.

Los daarvan: er moet zo snel mogelijk een kwaliteitsregeling voor rundertransport komen. Zonder de varkenssector heilig op dit vlak te willen verklaren: de rundersector kan hier wel wat van haar opsteken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.