Home

Achtergrond

Wilders wilde soera's uit Koran scheuren

Geert Wilders heeft het kabinet in november laten weten dat hij van plan was in zijn film Fitna een aantal pagina's uit de Koran te scheuren en te verbranden.

Dat blijkt uit aantekeningen van het gesprek die minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag heeft vrijgegeven.

"De minister van Justitie maakt zich met name zorgen over de slotpassage van de film waarin de heer Wilders voornemens is een aantal soera's uit de Koran te scheuren en in de open haard te verbranden'', staat er letterlijk. De minister "houdt er zeer ernstig rekening mee dat de beleving van deze beelden voor gelovige moslims zo hevig kan zijn, dat dit kan leiden tot gewelddadige reacties'', aldus de tekst.
Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst, die ook bij het gesprek zat, had bij het horen van Wilders' plannen "een associatie met de heer van Gogh'', de vermoorde filmmaker. Zij liet Wilders weten dat "zij absoluut niet zou willen dat iets dergelijks de heer Wilders of zijn omgeving zou overkomen''.

De aantekeningen bevatten alleen de reacties van de bewindslieden op wat Wilders tijdens het gesprek zei. Zijn eigen woorden staan er niet in vermeld. Volgens het verslag gaf Wilders tijdens het onderhoud ,,een nadere toelichting op de beoogde opbouw van de film en de beelden die daarin mogelijk getoond'' zouden worden.

Wilders ontkende dinsdag tijdens het Tweede Kamerdebat over Fitna dat hij de ministers iets inhoudelijks over zijn film zou hebben verteld. "Ik heb niets, maar dan ook niets gezegd over de inhoud van de film''. Wilders zei zelfs dat Hirsch Ballin het "100 procent stond te verzinnen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.