Home

Achtergrond 163 x bekeken

Wientjes optimistisch over voorjaarsoverleg

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich geen zorgen over het voorjaarsoverleg. Hij denkt er wel met de vakbonden uit te komen.

"We zitten met een economie die toch hier en daar gaat kraken. Het is historisch zo dat de sociale partners elkaar dan makkelijker vinden'', zei de werkgeversvoorman vandaag op het D66-congres in Rotterdam.

Wientjes zei geen problemen te hebben met de ideeën van Agnes Jongerius van de FNV. "Het probleem ligt bij haar achterban.'' FNV-bondgenoten staat volgens hem zwaar onder invloed van de SP. Wientjes riep D66-leider Alexander Pechtold en zijn partij op de bondgenoten naar zich toe te trekken. "Dan hebben we dat ontslagrecht zo geregeld.''

In zijn toespraak haalde Wientjes uit naar Milieudefensie, die volgens hem nu te gemakkelijk de aanleg van wegen kan frustreren. Zo hekelde hij het verzet van de milieuorganisatie tegen de verbreding van de A4 bij Leiderdorp. De omwonenden willen die uitbreiding wel. Volgens de voorzitter moet daarom de definitie van belanghebbende bij procedures opnieuw onder de loep worden genomen.

Verder zei hij dat VNO-NCW wars is van populisme en discriminatie jegens niet in Nederland geboren mensen. Hij nam wederom stelling tegen alle regels en vergunningen waar zijn achterban mee heeft te kampn. Die getuigen van wantrouwen. "We moeten af van wantrouwen en gedogen en naar vertrouwen en handhaven'', zei Wientjes. "Schrik niet. Dat is een uitspraak die Rita Verdonk van ons heeft gestolen. Wij zeiden dat al drie jaar geleden.''

Wientjes kijkt uit naar de adviezen van de commissie-Elverding die de procedures voor de aanleg van wegen en spoor onder de loep heeft genomen. De commissie brengt maandag haar rapport uit. Het verkeer is volledig vastgelopen in Nederland. Daar moet heel snel wat aan gebeuren, vindt Wientjes. Hij gaat er vanuit dat er wat wetten voor moeten worden aangepast, maar dat kan heel snel. "Het is nu of nooit.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.