Home

Achtergrond 205 x bekeken

Westfleisch krikt winst op tot 7,5 miljoen euro

Westfleisch heeft de winst vorig jaar bij een slechts minieme omzetstijging van 1,1 procent weten te verhogen met 1 miljoen euro naar 7,5 miljoen euro.

De omzet belandde op 1,684 miljard euro. Die cijfers heeft het grootste coöperatieve slachterijconcern van Duitsland bekendgemaakt in zijn leveranciersnieuwsbrief. De concerntop erkent dat de omzetontwikkeling ver achter bleef bij die van de afzet, die met 77.000 ton ofwel 11 procent toenam naar 774.000 ton. Dit is een rechtstreeks gevolg van de situatie op de varkensvleesmarkt.

Westfleisch' directievoorzitter Helfried Giessen geeft ook toe dat de tevredenheid over de resultaatontwikkeling schril afsteekt tegen de malaise waardoor de leveranciers zijn getroffen. Zij zagen de varkensvleesprijs in 2007 dalen van gemiddeld € 1,51 per kilo naar € 1,36 per kilo.

Giessen verzekert de leveranciers echter dat Westfleisch doet wat het kan. "De markt voor varkensvlees stond en staat vooralsnog onder druk door een aanbod dat de consumptie overstijgt. Dat aanbod wordt op de Duitse markt bovendien nog verder vergroot door meer dan tien miljoen varkens uit Nederland en Denemarken, omdat in Duitsland de prijs hoger is. Als wij per kilo ook maar 1 of 2 cent meer hadden uitbetaald, zouden we als bedrijf hooguit een nulresultaat hebben kunnen boeken. Daaruit blijkt wel hoe scherp er moet worden gecalculeerd”, zet Giessen uiteen.

Westfleisch versterkte zijn derde plaats op de ranglijst van verwerkers in Duitsland met een groei van het aantal geslachte varkens (inclusief zeugen) met ruim 11 procent naar meer dan 5,6 miljoen stuks. Gemiddeld groeide het aantal varkensslachtingen in de Bondsrepubliek met ’maar’ 6,5 procent. Volgens Giessen heeft Westfleisch ook zijn positie op de exportmarkten minstens weten te handhaven. Van het productievolume werd 30 procent in het buitenland afgezet. Het exportaandeel in de omzet is krap 29 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.