Home

Achtergrond 170 x bekeken

Wereldbank voorziet onrust door dure voedselprijzen

De Wereldbank waarschuwt dat door de hoge grondstoffenprijzen onrust ontstaat in meer dan 30 landen.

Directeur Robert Zoellick deed deze week een oproep aan politieke leiders om een gezamenlijk antwoord op de oplopende voedselprijzen te formuleren.

De kredietverstrekker pleit voor een nieuw beleid waarbij de Doha-impasse moet worden doorbroken. "De oplossing is om de impasse van de Doha Development Agenda in 2008 te doorbreken", aldus Zoellick. "Er ligt een goede overeenkomst op tafel."

Het Doha-overleg is bedoeld om wereldhandel te bevorderen. Vrijhandel, zo luidt het argument, maakt dat landen zich richten op waar zij het sterkst in zijn waardoor uiteindelijk overal groei kan worden gerealiseerd.

Vorig jaar liep het overleg vast op het onderwerp landbouw. Westerse economieën eisen toegang tot markten voor diensten en industriële producten in ruil voor het openstellen van grenzen voor landbouwproducten.

Volgens president Robert Zoellick van de Wereldbank is er gezien de huidige ontwikkeling snel nieuw beleid nodig voor de wereldwijde handel in voedsel. Zoellick ziet tot zijn ergernis dat naties, inclusief de VS, zich juist steeds meer afschermen van de wereldmarkt.

Het beleid moet niet alleen gericht zijn op het bestrijden van honger en ondervoeding maar ook kijken naar de onderlinge samenhang met energie, klimaatverandering en economische groei, aldus Zoellick.

Of registreer je om te kunnen reageren.