Home

Achtergrond 4 reacties

Wereldbank pakt voedselcrisis aan

De Wereldbank gaat kleine boeren in ontwikkelingslanden helpen om de voedselproductie op te voeren.

Daarvoor wordt een bedrag van 800 miljoen dollar ter beschikking gesteld. Volgens de Nederlandse minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zal een deel van dat geld besteed worden aan rechtstreekse voedselsubsidies. Een ander deel is een bijdrage voor nodige investeringen, zoals kunstmest.

"Het is geen gift'', benadrukte Koenders zondag na afloop van het beraad van de Wereldbank in Washington. "De landen moeten het terugbetalen als de productie beter loopt.''

De subsidie is een noodgreep. Om de boeren in ontwikkelingslanden op langere termijn te helpen bepleit Koenders een structurele oplossing. Daarvoor is noodzakelijk dat zij toegang krijgen tot de westelijke markten. Hij doet daarom een beroep op de Wereld Handels Organisatie (WTO) om de afsluiting van een vrijhandelsakkoord te bespoedigen.

Op de vergadering van de Wereldbank zijn de rijke landen die niet aan hun toezeggingen op het gebied van ontwikkelingshulp hebben voldaan, opgeroepen om hun bijdrage te vergroten. De norm voor rijke industrielanden is om 0,7 procent van het nationaal product aan ontwikkelingshulp bij te dragen. De meeste landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland zitten daar ver onder. De Nederlandse bijdrage is 0,8 procent.

Twee jaar geleden is de afspraak gemaakt tot het jaar 2010 de bijdrage te verdubbelen, waardoor vele rijke landen de 0,7 procent norm zouden halen. Maar volgens Koenders is de afgelopen twee jaar het tegenovergestelde gebeurd: een groot aantal landen verminderde de bijdrage.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  Die Koenders snapt er de ballen van, welke idioot pleit er nou voor vrije handel in het kader van de WTO? van deze onzin ben je alleen voorstander als je multinational bent. Dit brengt niets goeds voor boeren en tuinders daar en hier. Het beste is een aantal ontwikkelingshulporganisaties opdoeken, deze verbruiken ernstig veel geld aan duur personeel en verkondigen al jaren aan de boeren daar dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest slecht voor hun en hun omgeving zijn. Dus al jaren de mensen arm gehouden om er zelf beter van te worden. als er al goeie ontwikkelingswerkers zijn zijn het de nog overgebleven missionarissen van vroeger, deze kregen namelijk geen vet salaris en waren vaak zelf van boerenkomaf dus zij wisten wat er nodig was.
  Oh ja Koenders is van dezelfde partij als Wouter Bos die nu begint te stampen dat het voedsel zo duur wordt....... hun eigen schuld zij wilden vrijere markt en waren van mening dat marktregulering slecht was. Dus nu ook niet gaan zeuren

 • no-profile-image

  Roundup

  De crisis ontstaat door onderstaande "BOEVEN" !!

  On March 11 a new documentary
  was aired on French television
  (ARTE – French-German cultural tv channel) by French journalist and filmmaker Marie-Monique Robin, The World According to Monsanto.
  A documentary that
  Americans won't ever see.
  The gigantic biotech corporation Monsanto is threatening to destroy
  the agricultural biodiversity which has served mankind for thousands of years

  http://video.google.com/videoplay?docid=-842180934463681887&q=the+world+according+to+monsanto&total=5&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

 • no-profile-image

  yvonne

  Dan zal eerst ook eens gestart moeten worden met het stopzetten van het verzieken van de markt met overgesubsidieerde producten die onder de prijzen van de lokale boeren verkocht worden (lees o.a. rijst uit de USA). Die lokale boertjes geven het op, wat weer betekend meer afhankelijkheid van de grote jongens, meer werkeloosheid, minder gevarieerd voedsel en landbouwgrond wat ten onder gaat. En dat hebben we nog steeds niet door???

 • no-profile-image

  gert

  die koenders doet zo goed z,n best en die andere landen houden zich helemaal niet aan hun beloftes,veel beloven en niet geven doet de..................

Of registreer je om te kunnen reageren.