Home

Achtergrond

Weinig animo voor anti-Fitna-demonstratie in Teheran

Ongeveer veertig studenten hebben vandaag voor de Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran gedemonstreerd tegen de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders.

Ze werden in aantal flink overtroffen door de politie, meldde een verslaggever van het Britse persbureau Reuters. Van te voren waren duizenden mensen verwacht.

De kleine betoging verliep, in tegenstelling tot eerdere massale demonstraties tegen Deense cartoons, over het algemeen vreedzaam. De verslaggever telde drie of vier eieren en een paar stenen die naar de ambassade werden gegooid. De demonstranten riepen op tot de uitzetting van de Nederlandse ambassadeur. Een spreker zei dat ook de "zionistische'' Nederlands-Britse multinational Shell uit Iran moet worden verbannen.

De demonstranten, veelal studenten van universiteiten in Teheran en omgeving, hadden de betoging van te voren aangekondigd. Ze hadden gezegd met enkele duizenden te komen. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie Buitenlandse Zaken sprak eerder op de dag van "grote groepen''.

Sinds Wilders zijn film op internet heeft gezet, zijn betogingen in islamitische landen aan de orde van de dag. In landen als Afghanistan en Pakistan werd ook al in de aanloop naar het verschijnen van Fitna gedemonstreerd. Daarbij werden Nederlandse vlaggen in brand gestoken en leuzen geroepen als 'Dood aan Nederland'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.