Home

Achtergrond 324 x bekeken

Weerstand tegen EU-handelsnormen groente

Het voorstel van de Europese Commissie voor kwaliteitsnormen voor groente en fruit bij vermarkting roept weerstand op.

In het jongste voorstel wordt voor een aantal producten dit vrijgegeven aan de markt. De Duitse groente en fruitcommissie (BOG) noemt het voorstel ondeugdelijk. In Nederland zijn de standpunten verdeeld.

BOG wil een strakke handleiding voor de handel met duidelijke normen voor klasse 1 en 2 en toleranties daartussen, maar ook over gelijkmatigheid van de vruchten binnen die klasse. In de lijst zou in ieder geval ook peren, bloemkool, asperge, champignons, kool en spruiten moeten worden opgenomen. In de nieuwste lijst van de Europese Commissie zijn deze producten niet opgenomen. Van 36 productnormen wil de EU terug naar 10.

FrugiVenta noemt de lijst met producten willekeurig. Grote producten als tomaten, paprika, komkommers en appels blijven onder de normen vallen, kleinere vallen af. "Dat lijkt ons wat willekeurig", zegt directeur Willem Baljeu. Over de effecten voor de handel wil FrugiVenta eerst overleggen met andere partijen, zoals de koepel voor afzetorganisaties DPA. Binnen FrugiVenta zijn de meningen verdeeld. "Onze achterban denkt er verschillend over. De groothandel is voor duidelijke normen om geschillen over klassen te voorkomen. Er zijn ook leden met merken die zelf duidelijke scherpe kwaliteitseisen stellen. Die zullen ze blijven voeren."

Volgens DPA werden de EU normen te star bevonden. Verpakkingswensen van klanten waren niet altijd invulbaar. "Telers maken producten steeds klantgerichter. De normen werken dan remmend", zegt secretaris Ad Klaassen.

Ook werden de normen in enkele EU-landen niet gecontroleerd, wat die normen ondergraaft. DPA wil volgende week met kwaliteitsmanagers van afzetorganisaties om de tafel om een standpunt te bepalen. Bij het EU-voorstel volgt nog inspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.