Home

Achtergrond 142 x bekeken

'We mogen best wat trotser zijn op Nederland'

We mogen best wat trotser zijn op Nederland. Dat vindt althans de helft van de 24.000 respondenten die meewerkten aan het jaarlijkse Koninginnedagonderzoek van actualiteitenrubriek EénVandaag waarvan de resultaten zondag werden bekendgemaakt.

55 Procent zegt dat ze zelf trots zijn op Nederland. Een derde is neutraal en 12 procent is niet trots. De meeste ondervraagden denken ook dat Nederlanders minder trots zijn op hun land dan andere Europese volken.

De helft van de respondenten is trots op koningin Beatrix. Prinses Máxima is, net zoals bij vorige peilingen rond Koninginnedag, het populairste lid van het koninklijk huis met 27 procent van de stemmen. Schoonmoeder Beatrix en echtgenoot Willem-Alexander waren en zijn in wisselende volgorde tweede en derde, aldus EénVandaag.

Van de deelnemers heeft de helft een Nederlandse vlag in huis. Twee derde van die mensen hangt die ook uit op Koninginnedag.

De meeste genoemde eigenschap van de Nederlander is nuchterheid. Hierna volgen eigenschappen als tolerant, gevoel voor humor, behulpzaam en bot in de omgang. Maar Nederlanders gaan niet goed gekleed en hebben geen verstand van cultuur, aldus de deelnemers.

'Het Nederlands gevoel' wordt het meest vertegenwoordigd door koningin Beatrix (38 procent), prins Willem-Alexander (31), Erica Terpstra (22), Rita Verdonk (20) en Paul de Leeuw (18).

Bijna een derde van de respondenten voelt zich meer inwoner van de plaats waar hij woont dan Nederlander, Europeaan of wereldburger. Twee derde van de deelnemers wil wel in Nederland blijven wonen. Een kwart verhuist liever naar een ander land, meest favoriet zijn dan Spanje en Duitsland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.