Home

Achtergrond

Wal-Mart opnieuw bovenaan in Fortune 500

De Amerikaanse supermarktgigant Wal-Mart Stores was vorig jaar opnieuw het grootste bedrijf in de Verenigde Staten gemeten naar omzet.

Daarmee hield het concern voor de zesde maal in de afgelopen zeven jaar de bovenste plek bezet in de Fortune-ranglijst van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven. Dat werd gisterenbekendgemaakt.

De omzet van Wal-Mart bedroeg vorig jaar 378,8 miljard dollar. Nummer twee op de lijst, olieconcern ExxonMobil, boekte een omzet van 372,8 miljard dollar. Branchegenoot Chevron schoof een plaatsje op naar de derde plek met een omzet van 210,8 miljard dollar. Autoconcern General Motors moest een plaatsje terug en was met inkomsten van 182,3 miljard dollar vierde op de lijst.
De sterkste stijger in de ranglijst was het mijnbouwconcern Freeport-McMoran. Dat bedrijf steeg van de 398ste plaats in 2006 naar nummer 140 vorig jaar. De sterkste daler was de financiële dienstverlener Fidelity National Financial. Dat bedrijf viel vorig jaar 171 plaatsen terug naar 435.

De gezamenlijke winst van de vijfhonderd grootste bedrijven in de VS nam vorig jaar met 17,8 procent af naar 645,2 miljard dollar, in vergelijking met een jaar eerder. De totale omzet nam vorig jaar juist toe, met 7,1 procent tot 10,6 biljoen dollar.
Wal-Mart was in 2007 ook de grootste werkgever in de VS. Het concern telt 2 miljoen werknemers. Dat zijn er meer dan het Amerikaanse leger, dat in totaal 1,4 miljoen mensen in dienst heeft.

Uit het onderzoek van het tijdschrift Fortune blijkt verder dat de staat Texas de meeste hoofdkantoren van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven herbergt. De staat telt in totaal 58 hoofdkantoren. New York is tweede met 55 hoofdkantoren, gevolgd door Californië met 52.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.