Home

Achtergrond

Wageningen werkt aan bestrijder aardappelopslag

De Leerstoelgroep Agrarische Bedrijfstechnologie van Wageningen Universiteit werkt aan een automatisch systeem voor de bestrijding van aardappelopslag in bieten.

Het systeem wordt gedemonstreerd op de Aardappeldemodag op 20 augustus in Westmaas. Landbouwtechnisch ingenieur Ard Nieuwenhuizen wijdt zijn proefschrift aan de automatische aardappelopslagbestrijder. Zijn onderzoek loopt in 2009 af. "Dan hopen we dat we hebben laten zien dat de techniek werkt. Het is dan aan het bedrijfsleven om dit verder te ontwikkelen tot een prototype."

Een automatisch systeem voor de bestrijding van aardappelopslag heeft voordelen, vindt Nieuwenhuizen. "Het levert een arbeidsbesparing op. De bestrijding van aardappelopslag in bieten kost een akkerbouwer veel tijd. Daarom blijft dat werk wel eens liggen. Maar aardappelopslag leidt wel tot meer verspreiding van aaltjes en de schimmelziekte phytophthora. Bovendien heeft een automatisch bestrijdingssysteem minder gewasbeschermingsmiddel nodig."

De leerstoelgroep heeft vorig jaar een test uitgevoerd, zegt Nieuwenhuizen. "In de test werd 90 procent van de aardappelopslag in het bietenproefveld herkend. Er is toen nog niet gespoten met een onkruidbestrijdingsmiddel. Dat spuitsysteem werken we nu uit en willen dat laten zien op de Aardappeldemodag. In de toekomst zijn wellicht ook systemen te bedenken die andere onkruiden in andere gewassen bestrijden."

Of registreer je om te kunnen reageren.