Home

Achtergrond 201 x bekeken 2 reacties

Waardevolle bijdrage

In een advies aan minister Verburg neemt de Sociaal Economische Raad (SER) een voorschot op de veranderingen in het Europese landbouwbeleid na 2013.

Kern van het voorstel is dat bedrijven die zich exclusief richten op de productie van voedsel en zich niet in een probleemgebied bevinden geen bedrijfstoeslagen meer krijgen. Agrarische ondernemers die groene en blauwe diensten verrichten, krijgen een specifieke beloning.
Dat is een logische gedachte. De voedselzekerheid in de Europese Unie is hoog en daarom is het niet nodig boeren met die insteek te subsidiëren. Tegelijkertijd is er veel aandacht bij burgers en bestuurders ontstaan voor de zachte kanten van de agrarische sector, die tevens beheerder is van het landschap en zorgvuldig met het milieu moet omspringen. Boeren die aan dergelijke zaken bovenwettelijke aandacht besteden, moeten extra worden beloond.
Toch mag niet worden vergeten dat de landbouw primair gericht moet zijn op het produceren van voedsel. Zodra die functie in het geding komt, dient Brussel dan ook maatregelen te nemen om het tij te keren. De SER geeft zich daar rekenschap van en houdt de mogelijkheid voor hectaretoeslagen in geval van crises of ongelijke concurrentieverhoudingen open. Daarmee heeft de dienst een waardevolle bijdrage geleverd aan de moeilijke discussie over de omvorming van het Europese landbouwbeleid.

Administrator

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.