Home

Achtergrond 213 x bekeken

WTO: wereldhandel groeit minder hard

De wereldhandel zal dit jaar minder hard groeien dan in de voorgaande jaren.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) raamt de groei op 4,5 procent tegen 5,5 procent vorig jaar en 8,5 procent in 2006. Dit blijkt uit een rapport dat de WTO vandaag heeft bekendgemaakt.

Volgens de WTO heeft de onrust op de financiële markten en verminderde economische groei in sommige belangrijke economieën de handel tot dusver niet in ernstige mate verstoord. De organisatie erkende echter dat er onzekere tijden aankomen voor de wereldeconomie.

De groei van de wereldhandel neemt vooral af door een verminderde vraag in ontwikkelde economieën. De WTO ging vorig jaar nog uit van een groei van 6 procent, maar sindsdien zijn de economische omstandigheden verslechterd. Dit geldt vooral voor de Verenigde Staten, waar grote problemen zijn op de huizenmarkt.

WTO-topman Pascal Lamy zei zich zorgen te maken over de neiging naar protectionisme. Volgens hem is het wereldhandelssysteem gebaat bij transparante, voorspelbare en eerlijke regels.

De leden van de WTO zijn er echter tot dusver niet in geslaagd om een nieuw akkoord te sluiten over verdere liberalisering van de wereldhandel. Zij onderhandelen al sinds 1999. Volgende maand komen de WTO-leden waarschijnlijk weer bijeen om het overleg vlot te trekken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.