Home

Achtergrond 1 reactie

'WTO druk op exporteurs van voedsel opvoeren'

De wereldhandelsorganisatie WTO moet de druk op voedselexporterende landen fors opvoeren.

Dat stelt althans de Europese WTO-onderhandelaar Paul Mandelson. Volgens hem werken de exportbeperkende maatregelen die veel landen nemen vanwege de hoge voedselprijzen averechts.

"Als we de handel inperken verergeren we de voedselschaarste", aldus Mandelson, die zich bij een topoverleg in Japan zeer bezorgd verklaarde over de reactie van veel landen op de relatief hoge voedselprijzen. Tweede en derdewereldlanden limiteren de export in de hoop de binnenlandse prijzen te stabiliseren.

Mandelson vindt dat landen zich aan WTO-regels moeten houden. "De WTO staat voor de economische logica van vrije handel. Ze moet haar invloed uitoefenen om tariefmuren te slechten en handel te bevorderen. Het moet nu een kant kiezen."

Mandelson zei blij te zijn met een voorstel van de Japanse premier Yasuo Fukuda. Fukuda verklaarde de wereldvoedselproblematiek op de WTO-agenda te willen zien. Japan is voor voedsel sterk afhankelijk van importen en voelt zich benadeelt.

De Venezolaanse president Hugo Chávez noemde vandaag het kapitalistische model de oorzaak van de crisis. "Het is een verdelingsvraagstuk." Voorzitter Jacques Diouf van de wereldvoedselorganisatie FAO zei in Tokio daarentegen dat arme landen naar hun eigen beleid moeten kijken en het Westen ze nu moet helpen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    geen voedsel importeren in arme landen,want dan hebben de lokale boeren geen afzet meer,en stoppen ermee,geef ze alleen kennis en pootgoed

Of registreer je om te kunnen reageren.