Home

Achtergrond 1682 x bekeken

Vuurpotten beschermen kersenbloesem tegen vorst

Kersenteler Machiel van Capel uit Kesteren steekt vuurpotten aan om daarmee de kersenbloesem en knoppen te beschermen tegen de vorst.

Beregening werkt niet als bescherming. De maatschap gebruikt de vuurpotten al vele jaren. Op de 3 hectare teelt Van Capel 35 soorten kersen, die nu in verschillende bloeifasen verkeren. De potten zijn gevuld met een soort kaarsvet. Het levert in de vroege ochtend een mooi schouwspel. "Gisteren kwam een man speciaal uit Veenendaal om te kijken", aldus de teler. Foto VidiPhoto

Als één van de eersten in Tholen is Bram van Iwaarden vandaag begonnen met de oogst van Doré-aardappelen. Hij teelt sinds enkele jaren Doré in een hoekje van zijn kas. Het overige deel reserveert hij voor kropsla. "We hebben veel donkere en koude dagen gehad en daarom is iedereen wat later dan normaal. Maar ik moet zeggen, ze zien er kwalitatief goed uit. Belangrijk, want de teelt is duur en dus hebben we een luxe prijs nodig." Buiten teelt hij onder plastic nog 4 hectare Doré-aardappelen en bloemkolen. Foto Anton Dingemanse

Een medewerkster van paprikateler Van der Harg van Winden uit Bemmel snijdt de eerste paprika’s op het 8,6 hectare grote bedrijf. Op het drukste moment van het jaar is de productie 80.000 kilo per jaar. Volgens bedrijfsleider Paul Latta is de afgelopen weken al twee kilo per vierkante meter groen gesneden om de planten te ontlasten. De prijzen daarvoor lagen een euro lager. Foto VidiPhoto

Akkerbouwer Kor de Jonge in het Groningse Wildervank maakt dankbaar gebruik van het mooie weer dat eindelijk is aangebroken. Afgelopen zondag is hij begonnen met het zaaien van de zomertarwe. "De grond was net droog genoeg om te kunnen zaaien. De 13 hectare zit er inmiddels in. Ik verbouw geen wintertarwe. Daar is mijn grond minder geschikt voor. En zomertarwe is voor mij gemakkelijker. Ik verbouw ook nog zomergerst, suikerbieten en zetmeelaardappelen. Ik hoop dat de aardappelen eind deze week gepoot kunnen worden. Volgende week komen hopelijk de suikerbieten aan de beurt. Maar dat zal allemaal afhangen van het weer." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.