Home

Achtergrond 175 x bekeken

Vrijwel alle Nederlanders zijn aanvullend verzekerd

Vrijwel alle Nederlanders hebben een aanvullende verzekering voor ziektekosten afgesloten.

Ongeveer driekwart heeft een aparte verzekering voor de tandarts. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksinstituut Nivel vandaag publiceerde. In het nieuwe zorgverzekeringsstelsel moet iedereen zich verzekeren voor een basispakket, dat de overheid vaststelt.

Daarnaast kunnen aanvullende verzekeringen worden afgesloten. In 2006 had 96 procent van de Nederlanders een aanvullende verzekering. Dat percentage was in 2007 vrijwel hetzelfde.

Jongeren hebben vaker een aanvullende verzekering voor tandzorg dan ouderen. Het Nivel noemt het opvallend dat mensen die hun gezondheid uitstekend vinden, vaker voor tandzorg zijn verzekerd dan mensen die hun gezondheid als redelijk of slecht beoordelen.

Mogelijk heeft het verschil met zelfselectie te maken. Jongeren kunnen vaker orthodontie nodig hebben dan ouderen, waardoor ze sneller geneigd zijn een aanvullende verzekering af te sluiten.

Ouderen hebben vaker een kunstgebit en denken daarom de tandarts niet meer nodig te hebben. Daarnaast kunnen de voorwaarden waaronder de verzekeringsmaatschappijen iemand voor de aanvullende tandartsverzekering aanvaarden, een rol spelen.

Zij accepteren bijvoorbeeld geen klanten die gezien de staat van hun gebit waarschijnlijk veel gebruik van de verzekering zullen maken. Aan het onderzoek van Nivel hebben ongeveer 2800 mensen meegewerkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.